دوره 7، شماره 6 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1399 )                   جلد 7 شماره 6 صفحات 114-100 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salari Feizabad H, Nouranipoor R, Zahrakar K. Comparison of the effectiveness of integrative couple therapy and integrative behavioral couple therapy on increasing the resilience of couples affected by infidelity. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2021; 7 (6) :100-114
سالاری فیض آباد هاجر، نورانی پور رحمت الله، زهراکار کیانوش. مقایسه اثر بخشی زوج درمانی ترکیبی و زوج درمانی رفتاری ترکیبی بر افزایش تاب‌آوری زوج‌های آسیب دیده از خیانت. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1399; 7 (6) :100-114

1- دانشجوی دکترای مشاوره، گروه مشاوره، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران ، ایران
2- دانشیار، گروه مشاوره، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، rnoorani41@gmail.com
3- دانشیار، گروه مشاوره، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
مقدمه: خیانت زناشویی زیان‌آورترین عمل به یک ارتباط است، اعتماد همسر آسیب دیده را از بین می‌برد، تاب‌آوری را کاهش داده و پیامدهای ناگواری پدید می‌آورد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر بخشی زوج درمانی ترکیبی و زوج درمانی رفتاری ترکیبی بر افزایش تاب‌آوری زوج‌های آسیب ‌دیده از خیانت انجام گرفت.
روش: پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون – پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل زوج‌هایی است که مرد مرتکب خیانت شده و در سال ۱۳۹۷ به مراکز مشاوره شهر اندیشه مراجعه کردند. ۲۴ زوج با نمونه‌گیری در دسترس و به ‌صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) گمارده شدند. آزمودنی‌ها به پرسشنامه تاب‌آوری کونور و دیویدسون پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که زوج ‌درمانی ترکیبی (۱۳/۴۸۹
F=، ۰/۳۲۵=𝝶۲) و زوج ‌درمانی رفتاری ترکیبی (۳۱/۹۸۸=F، ۰/۵۳۳=𝝶۲) بر افزایش تاب‌آوری زوج­‌های آسیب دیده از خیانت مؤثر واقع‌ شده‌اند به ‌طوری‌که نمرات آزمودنی‌ها در پس‌آزمون مقیاس تاب‌آوری کونور و دیویدسون افزایش معناداری نسبت به نمرات پیش‌آزمون داشته است (۰/۰۵>p).
نتیجه‌گیری: خیانت زناشویی پدیده‌ای چند علیتی است و از آنجا که هیچ نظریه واحدی مسیری به سمت واقعیت ندارد. با توجه به میزان آسیب‌ها و پیامدهای خیانت، بر اساس یافته‌ها پیشنهاد می‌شود از مداخلات مؤثر رویکردهای ترکیبی استفاده گردد.
دریافت: 1399/8/14 | پذیرش: 1399/10/29 | انتشار: 1399/11/25