دوره 6، شماره 2 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1398 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 133-116 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zahrayi T, Yousefi F, Saed O. Psychometric properties of instruments for assessing intolerance of uncertainty: A Review Study. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2019; 6 (2) :116-133
زهرائی طاهره، یوسفی فایق، ساعد امید. ویژگی روان‌سنجی ابزارهای سنجش تحمّل‌ناپذیری عدم قطعیّت: یک مطالعۀ مروری. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1398; 6 (2) :116-133

1- دانشجوی کارشناسی ارشد بالینی، گروه روان‌شناسی بالینی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
2- دانشیار، گروه روان‌پزشکی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
3- استادیار، گروه روان‌شناسی بالینی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران ، o.saed@zums.ac.ir
تحمّل­‌ناپذیری عدم قطعیّت به عنوان یک ویژگی ذاتی ناشی از مجموعه باورهای منفی دربارۀ عدم قطعّیت و پیامدهای آن تعریف شده که دربرگیرندۀ تمایل به واکنش منفی در سطوح هیجانی، شناختی، و رفتاری به موقعیّت­‌ها و حوادث نامعلوم است. با توجّه به گستردگی سازۀ تحمّل‌­ناپذیری عدم قطعیّت در ادبیات پژوهشی اختلال­‌های هیجانی و به خصوص رشد قابل توجّه مطالعات در این زمینه در چند سال اخیر، انتخاب ابزار مناسب و دقیق برای اهداف پژوهشی و درمانی مرتبط با این سازه از اهمیت فراوانی برخوردار است.  تا کنون جهت سنجش تحمّل­‌ناپذیری عدم قطعیّت ابزارهایی همچون مقیاس تحمّل‌ناپذیری عدم قطعیّت-نسخۀ ۲۷ عبارتی، مقیاس تحمّل­‌ناپذیری عدم قطعیّت-نسخۀ ۱۲ عبارتی، پرسشنامۀ تحمّل­‌ناپذیری عدم قطعیّت-نسخۀ ۴۵ عبارتی، پرسشنامۀ تحمّل­‌ناپذیری عدم قطعیّت اختلال ویژه، مقیاس تحمّل­‌ناپذیری عدم قطعیّت موقعیّت-ویژه و مقیاس پاسخ به عدم قطعیّت طراحی و اعتباریابی شده­اند. هدف این مطالعه آن است که این ابزارها را معرفی کند، تاریخچۀ کوتاهی از هر کدام ارائه نماید، ویژگی­‌های روان­سنجی هرکدام را به تفصیل بیاورد و در انتهای هر ابزار، ویژگی منحصر به فرد هر کدام را برای استفاده پژوهشگران و درمان­گران بیان کند. این کار به متخصصین امکان می­‌دهد تا به فراخور نوع هدفی که دارند ابزار مناسب خود را از میان این ابزارها انتخاب کنند.
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/9/11 | پذیرش: 1398/1/15 | انتشار: 1398/3/25