دوره 6، شماره 5 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1398 )                   جلد 6 شماره 5 صفحات 117-108 | برگشت به فهرست نسخه ها

Peymannia B, Bitarafan L, Hosseini A. Evaluation and comparison of executive functions and false memory in the elderly. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2019; 6 (5) :108-117
پیمان نیا بهرام، بیطرفان لیلا، حسینی امین. بررسی و مقایسه کارکردهای اجرائی و حافظه ی کاذب در سالمندان. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1398; 6 (5) :108-117

1- استادیار، گروه روانشناسی ، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، bpeymannia@yahoo.com
2- دانشجوی دکترای تخصصی روانشناسی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران
3- کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
مقدمه: نقایص فرآیندهای شناختی، ویژگی معمول افراد سالمند است و به نظر می‌رسد هر نقصی در این فرآیندها می‌تواند بر سایر توانایی‌ها و رفتارهای دیگر این گروه تأثیر بگذارد.
هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه کارکردهای اجرائی و حافظه‌ی کاذب در دو گروه از سالمندان ۶۰ تا ۷۰ ساله و ۷۱ تا ۸۰ ساله شهر تهران بود.
روش: پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی-مقایسه‌ای است. جامعه­‌ی آماری شامل کلیه افراد بالای ۶۰ سال مراجعه ­کننده به سازمان امور بازنشستگان شهر تهران در سال ۱۳۹۷ بود که دو گروه ۱۰۰ نفری از سالمندان ۶۰ تا ۷۰ ساله و ۷۱ تا ۸۰ ساله به صورت نمونه­ در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش از آزمون دسته‌بندی کارت‌های ویسکانسین و  آزمون حافظه­‌ی کاذب  استفاده گردید. داده‌­ها با استفاده از روش آمار توصیفی و مانوا تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: یافته‌­ها نشان داد که سالمندان گروه ۷۱ تا ۸۰ سال عملکرد ضعیف­تری در آزمون دسته­‌بندی کارت­‌های ویسکانسین نسبت به گروه ۶۰ تا ۷۰ سال داشتند. همچنین حافظه­‌ی کاذب در گروه سالمندان ۶۰ تا ۷۰ سال در خرده مقیاس­‌های فراخوانی کاذب و بازشناسی کاذب به طور معناداری پایین­تر از افراد گروه ۷۱ تا ۸۰ سال بود.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته­‌های پژوهش کارکردهای اجرائی و حافظه­‌ی کاذب با افزایش سن در سالمندان رو به ضعف می­گذارند. بنابراین ارائه­ی خدمات توانمندی شناختی جهت ارتقای کارکردهای اجرایی سالمندان اهمیت ویژه‌­ای دارد.
واژه‌های کلیدی: کارکردهای اجرائی، حافظه، سالمندی
دریافت: 1398/5/9 | پذیرش: 1398/8/4 | انتشار: 1398/9/10