دوره 6، شماره 4 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1398 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahri R, Shalchi B, Bafandeh Garamaleki H. The comparison of problem solving and working memory of executive functions in postpartum depression women and healthy women. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2019; 6 (4) :1-12
بحری رقیه، شالچی بهزاد، بافنده قراملکی حسن. مقایسه‌ی کارکردهای اجرائی حل مسئله و حافظه‌ی فعال در زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان و زنان غیر افسرده‌ی سالم. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1398; 6 (4) :1-12

1- کارشناسی ارشد روانشناسی شناختی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، Rg.bahry@yahoo.com
2- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
3- استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
مقدمه: افسردگی پس از زایمان، یکی از مشکلات اساسی در حوزۀ سلامت عمومی زنان است که تأثیر برجسته­‌ای روی سلامت مادر و کودک دارد.
هدف: هدف کلی پژوهش، مقایسۀ کارکردهای اجرایی حل مسئله و حافظه­‌ی فعال در زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان و زنان غیر افسرده­‌ی سالم بود.
روش: جامعۀ آماری، کلیۀ مادران مراجعه­کننده به مراکز سلامت شهر تبریز در سال ۱۳۹۶ بودند که از مدت زایمان این مادران ۳۰-۴۰ روز می‌­گذشت، ۳۵ نفر با روش نمونه­‌گیری هدفمند انتخاب و پس از انجام غربالگری با پاسخ­دهی به پرسشنامۀ افسردگی پس از زایمان، از لحاظ سن و میزان تحصیلات همتاسازی شده، در دو گروه، ۱۶ نفر مادران مبتلا به افسردگی پس از زایمان و ۱۹ نفر مادران سالم قرار گرفتند. ابزارهای مورد سنجش عبارت بودند از: آزمون رایانه‌­ای برج هانوی جهت سنجش حل مسئله و آزمون رایانه‌­ای  N-Back، برای سنجش حافظه­‌ی فعال. داده­‌ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA(، تحلیل شدند.
یافته‌­ها: نتایج نشان داد که در کارکردهای اجرائی حل مسئله و حافظه فعال، هر دو گروه ضعیف­تر عمل نمودند. می‌­توان گفت افسردگی پس از زایمان می­‌تواند شرایط متفاوتی را از لحاظ عملکردهای شناختی-عصبی در افراد ایجاد کند.
نتیجه‌­گیری: شناسایی و فهم این عوامل می­‌تواند علاوه بر کمک به درک بهتر این اختلال، به ارائه راهکارهای مختلف درمانی منجر شود.
دریافت: 1398/2/22 | پذیرش: 1398/4/16 | انتشار: 1398/7/10