دوره 5، شماره 3 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1397 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 80-66 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahrari G, Badri Gargari R, Abdollahi S, Porkar P, Yousefi H. Prediction of Creativity based on Students' Brain Executive Function. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2018; 5 (3) :66-80
احراری غفور، بدری گرگری رحیم، عبداللهی سروه، پرکار پروانه، یوسفی هیوا. پیش بینی خلاقیت دانش آموزان بر مبنای عملکردهای اجرایی مغز . مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1397; 5 (3) :66-80

1- دانشگاه تبریز ، aweendar@yahoo.com
2- دانشگاه تبریز
3- آموزش و پرورش
مقدمه: خلاقیت به‌عنوان یکی از ویژگی‌های برجسته‌ی انسانی و ارتباط آن با متغیرهای مختلف در مطالعات متفاوت بازتاب یافته است؛ اما در مورد عملکردهای اجرایی کم‌تر نمود یافته است.
هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین خلاقیت و عملکردهای اجرایی مغز (استدلال و حافظه کاری و سازمان‌دهی) با توجه آراء و نتایج متناقض قبلی، در نمونه‌ای از دانش آموزان مقطع راهنمایی (متوسطه اول) شهرستان سقز بود.
روش: ۳۱۸ نفر از دانش آموزان مقیاس‌های خلاقیت عابدی و عملکردهای اجرایی (استدلال و حافظه کاری وکسلر و سازمان‌دهی آندره ری) را تکمیل کردند. داده‌ها با همبستگی ساده و رگرسیون چندگانه تحلیل گردید.
یافته‌ها: نتایج حاصل از همبستگی و رگرسیون نشان داد که مؤلفه‌ی استدلال رابطه‌ی مثبتی با خلاقیت کل داشته (۰/۱۴۹= r) و می‌تواند ۲/۴۳ درصد از واریانس آن را پیش‌بینی نماید. همچنین انعطاف‌پذیری رابطه‌ی معناداری با استدلال (۰/۱۹۸ = r) و حافظه ارقام معکوس (۰/۱۵۶ =r) دارد.
نتیجه‌گیری: مؤلفه‌ی استدلال می‌تواند نقش معنی‌داری در پیش‌بینی خلاقیت داشته باشد. این امر می‌تواند تلویحی برای آموزش این مهارت‌ها در دانش آموزان و چگونگی رابطه بین این متغیرها باشد.
دریافت: 1397/2/9 | پذیرش: 1397/6/21 | انتشار: 1397/6/25