دوره 11، شماره 3 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1403 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 136-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbari A, Sharifi H P, Sharifi N, Mirhashemi M. A structural model for predicting addiction susceptibility in male adolescents based on family emotional climate with the mediation of resilience. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2024; 11 (3) :125-136
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-2002-fa.html
اکبری آذر، شریفی حسن پاشا، شریفی نسترن، میرهاشمی مالک. مدل ساختاری پیش بینی استعداد اعتیاد در نوجوانان پسر براساس جو عاطفی خانواده با میانجیگری تاب آوری. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1403; 11 (3) :125-136

URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-2002-fa.html

1- . دانشجوی دکتری روان‌شناسی عمومی، گروه روانشناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.
2- نویسنده مسئول، دانشیار گروه روان‌شناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران ، hpsharifi@gmail.com
3- دانشیار گروه روان‌شناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
مقدمه: جو عاطفی خانواده و تاب آوری از جمله عوامل محافظت کننده در برابر مصرف مواد توسط نوجوان محسوب می‌شود.
هدف: هدف پژوهش حاضر پیش بینی استعداد اعتیاد در نوجوانان پسر براساس جو عاطفی خانواده با میانجیگری تاب آوری بود.
روش: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانش آموزان پسر مدارس دولتی شهر تهران در نیمسال تحصیلی اول و دوم 1398-1397 بود که از میان آن‌ها به روش نمونه‌برداری تصادفی چندمرحله­ای 267 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس جو عاطفی خانواده، مقیاس تاب آوری کانر دیویدسون و پرسشنامه استعداد اعتیاد ویراست نوجوانان بود. داده­های پژوهش حاضر با استفاده از روش مدلیابی معادلات ساختاری و نرم افزار ایموس تحلیل شدند.
یافته­‌ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد جو عاطفی خانواده (468/0-=β، 001/0=P) و تاب آوری (246/0-=β، 001/0=P) استعداد اعتیاد در نوجوانان پسر را به صورت منفی و معنادار پیش بینی می­کنند. جو عاطفی خانواده با میانجیگری تاب آوری استعداد اعتیاد در نوجوانان پسر را پیش بینی می­کند (083/0=β، 001/0=P).
نتیجه‌­گیری: نتایج پژوهش حاضر بر اهمیت نقش خانواده چه از لحاظ ایجاد جو عاطفی مطلوب و چه از لحاظ ایفای نقش، به‌عنوان الگویی مناسب در بروز رفتار تأکید دارد. پیشنهاد می‌شود والدین نیز با فراهم آوردن جو عاطفی مناسب فرزندان خود را از تأثیر همسالان و مصرف دخانیات  و مواد محفوظ دارند.

دریافت: 1402/1/17 | پذیرش: 1402/6/13 | انتشار: 1403/5/1