دوره 10، شماره 6 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1402 )                   جلد 10 شماره 6 صفحات 61-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saboornejad R, Bagheri F, Pourhossein R. Examining the paradigmatic model of choosing a spouse and satisfaction in satisfied couples in Tehran; A grounded theory study. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2024; 10 (6) :45-61
صبورنژاد ریحانه، باقری فریبرز، پورحسین رضا. بررسی الگوی پارادایمی همسرگزینی و رضایتمندی در زوجین رضایتمند شهر تهران؛ یک مطالعه گراندد تئوری. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1402; 10 (6) :45-61

1- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشیار، گروه روانشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، F.bagheri@srbiau.ac.ir
3- دانشیار، گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
مقدمه: مهمترین ملاک خانواده سالم، همسرگزینی مناسب و رضایت زوج از ازدواج است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی پارادایمی همسرگزینی و رضایتمندی در زوجین رضایتمند شهر تهران انجام شد.
روش: روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع مطالعات پارادایمی گراندد تئوری بود. جامعه آماری شامل زوجینی بود که در فاصله سال‌های ۱۳۹۹-۱۳۹۷ برای دریافت مشاوره پیش از ازدواج به مراکز مشاوره ازدواج شهر تهران مراجعه کرده بودند، که از این میان به شکل نمونه­‌گیری هدفمند تعداد ۱۵ نفر انتخاب شدند. داده‌­ها از طریق کدگذاری طبق مدل اشتراوس و کوربین تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌­ها: در نهایت کلیه الگوهای پارادایمی در قالب مولفه­‌های اصلی و فرعی و مفاهیم عملیاتی بدست آمد. مقوله مرکزی شامل: دو مولفه انتخاب خردمندانه و سالم و چشم‌­انداز گذار به ازدواج پایدار؛ شرایط علی: عوامل کلان اثرگذار و استقلال و تمایز یافتگی زوجین و ارتباط با خانواده اصلی؛ شرایط زمینه‌ای: شباهت­‌های خانوادگی و شباهت­‌های فرهنگی؛ شرایط مداخله‌گر: مولفه­‌های نظام­‌های باوری و شناختی زوجین و کنش رفتاری زوجین در فرآیند انتخاب همسر؛ راهبردها: راهبردهای مراقبت از ازدواج و راهبردهای ارتباطی؛ پیامدها: پیامدهای روانشناختی و اجتماعی برای زوجین و پیامدها برای فرزندان بود.
نتیجه‌­گیری: می‌­توان نتیجه گرفت که در فرهنگ ایرانی عوامل چندگانه‌­ای از سطح انتخاب همسر تا کنش رفتاری و شناختی زوجین و همچنین راهبردهای مراقبت از ازدواج، همسرگزینی رضایتمند را تحت تاثیر قرار می‌­دهند؛ بنابراین پیشنهاد می­‌شود مشاوران و زوج درمانگران مداخلات خود را بر این اساس تدوین نمایند.
دریافت: 1401/12/23 | پذیرش: 1402/6/3 | انتشار: 1402/11/28