Saboornejad R, Bagheri F, Pourhossein R. Examining the paradigmatic model of choosing a spouse and satisfaction in satisfied couples in Tehran; A grounded theory study. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2024; 10 (6) :45-61
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1768-fa.html
صبورنژاد ریحانه، باقری فریبرز، پورحسین رضا. بررسی الگوی پارادایمی همسرگزینی و رضایتمندی در زوجین رضایتمند شهر تهران؛ یک مطالعه گراندد تئوری. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1402; 10 (6) :45-61
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1768-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشیار، گروه روانشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، F.bagheri@srbiau.ac.ir
3- دانشیار، گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده: (1432 مشاهده)
مقدمه: مهمترین ملاک خانواده سالم، همسرگزینی مناسب و رضایت زوج از ازدواج است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی پارادایمی همسرگزینی و رضایتمندی در زوجین رضایتمند شهر تهران انجام شد.
روش: روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع مطالعات پارادایمی گراندد تئوری بود. جامعه آماری شامل زوجینی بود که در فاصله سالهای ۱۳۹۹-۱۳۹۷ برای دریافت مشاوره پیش از ازدواج به مراکز مشاوره ازدواج شهر تهران مراجعه کرده بودند، که از این میان به شکل نمونهگیری هدفمند تعداد ۱۵ نفر انتخاب شدند. دادهها از طریق کدگذاری طبق مدل اشتراوس و کوربین تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: در نهایت کلیه الگوهای پارادایمی در قالب مولفههای اصلی و فرعی و مفاهیم عملیاتی بدست آمد. مقوله مرکزی شامل: دو مولفه انتخاب خردمندانه و سالم و چشمانداز گذار به ازدواج پایدار؛ شرایط علی: عوامل کلان اثرگذار و استقلال و تمایز یافتگی زوجین و ارتباط با خانواده اصلی؛ شرایط زمینهای: شباهتهای خانوادگی و شباهتهای فرهنگی؛ شرایط مداخلهگر: مولفههای نظامهای باوری و شناختی زوجین و کنش رفتاری زوجین در فرآیند انتخاب همسر؛ راهبردها: راهبردهای مراقبت از ازدواج و راهبردهای ارتباطی؛ پیامدها: پیامدهای روانشناختی و اجتماعی برای زوجین و پیامدها برای فرزندان بود.
نتیجهگیری: میتوان نتیجه گرفت که در فرهنگ ایرانی عوامل چندگانهای از سطح انتخاب همسر تا کنش رفتاری و شناختی زوجین و همچنین راهبردهای مراقبت از ازدواج، همسرگزینی رضایتمند را تحت تاثیر قرار میدهند؛ بنابراین پیشنهاد میشود مشاوران و زوج درمانگران مداخلات خود را بر این اساس تدوین نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1401/12/23 | پذیرش: 1402/6/3 | انتشار: 1402/11/28