Arghavanihadi S, Afshari A, Tavoli A. The role of rumination and the sadness emotion management skills in predicting emotional eating behavior of 9-12 year-old children with obesity and overweight. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2023; 10 (2) :118-130
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1712-fa.html
ارغوانی هادی سحر، افشاری افروز، طاولی آزاده. نقش نشخوار فکری و مهارتهای مدیریت هیجان غم در پیشبینی رفتار خوردن هیجانی کودکان 9 تا 12 ساله مبتلا به چاقی و اضافه وزن. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1402; 10 (2) :118-130
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1712-fa.html
1- کارشناس ارشد، گروه روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
2- استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران ، A.afshari@alzahra.ac.ir
3- استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
چکیده: (2644 مشاهده)
مقدمه: رفتار خوردن هیجانی، یکی از رفتارهای مرضی خوردن محسوب میشود و مؤلفههای مرتبط با آن از اهمیت ویژهای خصوصاً در کودکان و نوجوانان برخوردار است.
هدف: هدف از پژوهش، بررسی نقش نشخوار فکری و مهارتهای مدیریت هیجان غم در پیشبینی رفتار خوردن هیجانی در کودکان ۹ تا ۱۲ ساله دارای اضافهوزن و چاق بود.
روش: طرح تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری شامل کودکان چاق و دارای اضافهوزن ۹ تا ۱۲ ساله شهر همدان در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بود. تعداد ۲۶۸ نفر از این کودکان به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامههای سبکهای پاسخ (لوپز، ۲۰۰۶)، مهارتهای مدیریت غم (شیپمن و پنزا-کلایو، ۲۰۰۱) و فرم کوتاه مقیاس خوردن هیجانی (تنفوسکی، ۲۰۰۷) پاسخ دادند. جهت تحلیل دادهها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به کمک نرمافزار SPSS نسخه۲۲ استفاده شد.
یافتهها: نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد که بین متغیر نشخوار فکری و مهارتهای مدیریت تنظیم هیجان با رفتار خوردن هیجانی کودکان رابطه معناداری وجود دارد (۰/۰۵>P). همچنین براساس نتایج رگرسیون به ترتیب ۴۵/۴ و ۵۳ درصد از واریانس متغیر رفتار خوردن هیجانی به کمک ابعاد متغیرهای پیشبین نشخوار فکری و مهارتهای مدیریت تنظیم هیجان قابل پیشبینی بود (۰/۰۵>P).
نتیجهگیری: نتایج حاکی از این بود که بین رفتار خوردن هیجانی با نشخوار فکری و راهبردهای ناکارآمد مدیریت هیجان غم در کودکان چاق و دارای اضافهوزن رابطه معنادار وجود دارد. برای پیشگیری و درمان چاقی و اضافهوزن کودکان توجه به مسائل روانشناختی آنان مهم و ضروری است. پیشنهاد میشود که پژوهشهای بیشتری در حوزه علل روانشناختی مشکلات مرتبط با چاقی و اضافهوزن صورت گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/8/21 | پذیرش: 1402/1/25 | انتشار: 1402/2/5