دوره 9، شماره 2 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1401 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 174-160 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alipour Gourand B, Azmoudeh M, Esmaielpour K, Hosseini Nasab S D. Investigate the mediating role of value orientation in predicting life satisfaction based on dark and light personality traits and emotional differentiation. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2022; 9 (2) :160-174
علی‌پور گوراند بتول، آزموده معصومه، اسماعیل پور خلیل، حسینی نسب سید داود. بررسی نقش واسطه‌ای جهت‌گیری ارزشی در پیش‌بینی رضایت از زندگی براساس صفات تاریک و روشن شخصیت و تمایزیافتگی عاطفی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1401; 9 (2) :160-174

1- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2- استادیار، گروه روانشناسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، Mas_azemod@yahoo.com
3- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
4- استاد، گروه روانشناسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
مقدمه: رضایت از زندگی تحت تأثیر ویژگی‌های شخصیتی از جمله صفات تاریک و روشن شخصیت و نحوه تمایزیافتگی عاطفی است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه‌ای جهت‌گیری ارزشی در پیش‌بینی رضایت از زندگی براساس صفات تاریک و روشن شخصیت و تمایزیافتگی عاطفی انجام گرفت.
روش: طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی با استفاده از روش معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، افراد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر تبریز در سال ۱۴۰۰ بودند که به روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد ۴۰۰ نفر انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه رضایت از زندگی دینر و همکاران (
SWLS)، پرسشنامه صفات تاریک شخصیت جانسون و وبستر (DTP)، پرسشنامه سه‌گانه روشن شخصیت کافمن و همکاران (LTP)، پرسشنامه خود متمایزسازی دریک و مورداک (DSI-SF) و پرسشنامه نظام ارزشی شوارتز (SVS) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش معادلات ساختاری با کاربرد نرم‌­افزار AMOS استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نقش مستقیم و معنی­‌دار صفات­ تاریک (۰/۳۸-=
β) و روشن شخصیت (۰/۳۴=β) و تمایزیافتگی عاطفی (۰/۲۹=β) را در پیش‌بینی رضایت از زندگی نشان داد. همچنین رابطه غیرمستقیم این متغیر­ها با رضایت از زندگی با نقش واسطه‌­ای جهت‌گیری ارزشی نشان داده شد (۰/۰۵>P).
نتیجه‌گیری: مؤلفه جهت­‌گیری ارزشی ارتباط بین صفات تاریک و روشن شخصیت و تمایز­یافتگی ­عاطفی با رضایت از زندگی را میانجی­‌گری می‌کند. این یافته‌ها می‌تواند کاربردهای عملی برای استفاده مشاوران و روانشناسان در جهت افزایش رضایت از زندگی داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: جهت‌گیری، عاطفه، رضایت، زندگی، شخصیت
دریافت: 1400/10/9 | پذیرش: 1401/1/17 | انتشار: 1401/3/7