Ghasemi N, Sadeghzadeh M, Azarniushan M. Psychometric properties of persian version of Fear of Self Questionnaire related Obsessive Compulsive Disorder. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2022; 8 (6) :24-36
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1234-fa.html
1- استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه سلمان فارسی، کازرون، ایران ، dr.ghasemi@kazerunsfu.ac.i
2- استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه سلمان فارسی، کازرون، ایران
3- کارشناس ارشد، گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده: (2381 مشاهده)
مقدمه: جنبه شناختی وسواس ارزیابی فرد از خود را در برمیگیرد که اغلب با ترس وی از آنچه هست -یا میتواند باشد- همراه میگردد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه ترس از خود که به اندازهگیری این ترس در بافت علائم وسواس میپردازد، انجام شد.
روش: پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه شیراز بودند که به روش نمونهگیری در دسترس تعداد ۳۶۰ دانشجو در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ را مورد مطالعه قرار داده است. ابزارهای پژوهش علاوه بر نسخه فارسی پرسشنامه ترس از خود، شامل پرسشنامه باورهای وسواسی، پرسشنامه وسواس-جبری مادزلی، پرسشنامه دوسوگرایی خویشتن و مقیاس افسردگی، اضطراب، تنیدگی بود. تجزیه و تحلیل دادهها با انجام تحلیل عاملی تأییدی، محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، ضریب پایایی بازآزمایی و بررسی روایی همگرا در نرمافزارهای SPSS نسخه ۲۴ و AMOS نسخه ۲۲ انجام شد.
یافتهها: نتایج تحلیل عاملی مؤید ساختار تک عاملی در نسخۀ فارسی پرسشنامه ترس از خود بود. ضرایب آلفای کرونباخ و بازآزمایی به ترتیب ۰/۹۴ و ۰/۸۶ بود که همسانی درونی و پایایی مطلوب این پرسشنامه را نشان میدهد. به علاوه همبستگی مابین نمرات نسخه فارسی پرسشنامه با سایر ابزارهای پژوهش در بازهای از ۰/۴۹ تا ۰/۸۱ قرار گرفت که روایی همگرای آن را مورد تأیید قرار داده است.
نتیجهگیری: با توجه به ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه ترس از خود، میتوان کاربرد آن را در پژوهشهای مرتبط با علائم و ابعاد مختلف وسواس توصیه نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/6/22 | پذیرش: 1400/9/30 | انتشار: 1400/11/9