دوره 7، شماره 6 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1399 )                   جلد 7 شماره 6 صفحات 139-126 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shafiei F, Ghassemzadeh H. The emerging approaches in the study of cognition: A review. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2021; 7 (6) :126-139
شفیعی فاطمه، قاسم‎ زاده حبیب ‎الله. مروری بر رویکردهای نوخاسته در مطالعۀ شناخت. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1399; 7 (6) :126-139

1- دکترای تخصصی زبان‌شناسی شناختی، موسسه آموزش عالی علوم شناختی، تهران، ایران ، s.shafiee@alumni.ut.ac.ir
2- استاد، گروه روان‎پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
مقدمه: در چند دهه اخیر، دیدگاه­‌های مختلفی در میان شناخت‌­پژوهان نسبت به چگونگی شکل­‌گیری شناخت در جانوران و به ­ویژه انسان، شکل گرفته است. شناخت و فرآیندهای شناختی، بسیاری از فرآیندهای ذهنی مانند توجه، شکلگیری دانش و اطلاعات، حافظه، قضاوت و ارزیابی، استدلال و محاسبه، حل مسأله و تصمیمگیری، ادراک و تولید زبان را در بر میگیرند.
هدف: بررسی و مقایسه رویکردهای نوخاسته در مطالعه شناخت.
روش: نقد و بررسی ادبیات.
یافتهها: رویکردهای نوخاسته به شناخت از قبیل مفاهیم شناخت جسمآگین و درون­‌مند، شناخت پایه­‌مند، شناخت امتدادی، شناخت کنشمند، و شناخت موقعیتمند با یکدیگر و با شناخت رایانشی مقایسه شدهاند. یافته‌ها نشان می‌دهند که مرز بین انواع رویکردهای جدید به مطالعه‌ی شناخت بسیار باریک است، به ­طوری­ که گاهی حتی به راحتی از یکدیگر قابل تشخیص نیستند. علاوه بر این، تمامی رویکردهای نوخاسته در مطالعه‌ی شناخت، با رویکرد شناخت رایانشی تفاوت زیادی دارند.
نتیجهگیری: رویکرد جدید به علم شناخت، شناخت را با صفت­‌های گوناگونی توصیف می­‌کند که اغلب آن­‌ها بیان­گر آن­ هستند که نگرش جدید در شناخت ‌­پژوهی، از رویکرد غیر کالبدی و رایانشی صرف فاصله گرفته­ است و دریچه­‌هایی به سوی تجربه و محیط پیرامون گشوده است.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/8/17 | پذیرش: 1399/11/4 | انتشار: 1399/11/27