دوره 11، شماره 1 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت _ شماره 1 سال 1403 1402 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 167-152 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghasemi A, Salehi Omran A, Meschi F, Sodagar S, Tajeri B. Comparing the effectiveness of existential group psychotherapy and mindfulness group therapy on resilience and life quality in patients with hypertension. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2024; 11 (1) :152-167
قاسمی عطیه، صالحی عمران عباس، مسچی فرحناز، سوداگر شیدا، تاجری بیوک. مقایسه اثربخشی درمان گروهی وجودی و درمان گروهی ذهن آگاهی بر تاب‌آوری و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1402; 11 (1) :152-167

1- کارشناسی ارشد گروه روانشناسی سلامت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران ، soogand.psychologist@gmail.com
2- استادیارگروه پزشکی، مرکز قلب تهران، دانشگاه علوم پزشکی، تهران، ایران
3- استادیارگروه روانشناسی سلامت، ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحدکرج، مرکز تحقیقات مراقبت‌های بالینی و ارتقاء سلامت، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
مقدمه: استفاده از درمان گروهی وجودی و درمان گروهی ذهن آگاهی در ارتقای تاب‌آوری و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پرفشاری خون سودمند به نظر می­رسد.
هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان گروهی وجودی و درمان گروهی ذهن آگاهی بر تاب‌آوری و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون بود.
روش: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل بیماران مبتلا به بیماری پرفشاری خون مراجعه کننده به بیمارستان آتیه تهران در شش ماهه دوم سال 1401 بودند که از میان آن‌ها 45 نفر به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در 2 گروه مداخله و 1 گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل مقیاس تاب­آوری کانر دیویدسون (2003) و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (1989) بود. پس از اجرای 10 جلسه درمان گروهی وجودی و 10 جلسه درمان گروهی ذهن آگاهی برای گروه­های مداخله، داده­ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر و در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.
یافته­‌ها: نتایج آزمون تعقیبی بن­فرونی حاکی از تفاوت معنادار میانگین‌های گروه­های آزمایش و گواه با یکدیگر و نشان‌‌دهنده اثربخشی درمان­های وجودی و ذهن آگاهی بر متغیرهای تاب‌آوری و کیفیت زندگی در گروه­های آزمایش بود (01/0>P).
نتیجه­‌گیری: پیشنهاد می‌شود که در جهت افزایش تاب‌آوری و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پرفشاری خون دوره­های درمان وجودی و درمان ذهن آگاهی برای این بیماران در کنار درمان­های دارویی برگزار شود
دریافت: 1403/1/27 | پذیرش: 1402/11/29 | انتشار: 1403/2/12