دوره 11، شماره 1 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت _ شماره 1 سال 1403 1402 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 131-116 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sharifiazar K, Namazizadeh M, Mousavi Sadati K, Molanurozi M. Model of the mediating role of psychological well-being in the causal relationship between sports history and mild cognitive impairment. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2024; 11 (1) :116-131
شریفی آذر کیانوش، نمازی زاده مهدی، موسوی ساداتی کاظم، ملانوروزی کیوان. مدل نقش میانجیگر بهزیستی روانشناختی در رابطه علّی سابقه ورزشی با اختلال خفیف شناختی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1402; 11 (1) :116-131

1- دانشجوی دکترا، گروه تربیت بدنی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی تهران، ایران.
2- دانشیار، گروه رفتار حرکتی، واحد اصفهان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، mehdinamazizadeh4@gmail.com
3- . استادیار، گروه رفتار حرکتی، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
4- استادیار، گروه رفتار حرکتی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
مقدمه: افت شناختی یکی از مشکلات اساسی بزرگسالان است که هزینه تشخیص و درمان آن بالاست و علی‌رغم اهمیت بالای سلامت جسمانی و روانی در مواجهه با این بیماری، پژوهش جامعی در زمینه نقش بهزیستی روان‌شناختی و سابقه ورزشی بر این اختلال انجام‌نشده‌است.
هدف: هدف پژوهش طراحی مدل نقش میانجیگر بهزیستی روانشناختی در رابطه علّی سابقه ورزشی با اختلال خفیف افت شناختی بود.                                                           روش: این پژوهش از نوع کاربردی و همبستگی بود. جامعه آماری مردان سالمند 55 تا 84 ساله تهران با سابقه فعالیت بدنی بودند که از بین آن‌ها 396 نفر به صورت هدفمند ملاک‌مدار انتخاب شدند. ابزار پژوهش نرم­افزار آزمون حافظه کاری وکسلر (1945)، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1989) و پرسشنامه خود اظهاری سابقه ورزشی بود. جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آمار توصیفی در نرم‌افزار spss23 و آزمون مدل‌سازی معادلات ساختاری و سوبل در نرم‌افزار smartPLS3.1.1 در سطح معنی‌داری 05/0 استفاده شد.

یافته‌­ها: بهزیستی روانشناختی با سابقه ورزشی (001/0=p؛ 280/23=t) و حافظه کاری (001/0=p؛ 227/18=t) ارتباط مثبت و معنی‌داری دارد. همچنین سابقه ورزشی با حافظه کاری ارتباط مثبت و معنی‌داری دارد (001/0=p؛ 429/31=t) و مدل پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است و بهزیستی روان‌شناختی نقش میانجی را در رابطه بین سابقه ورزشی و حافظه کاری ایفا می‌کند (001/0=p؛ 55/10=t).
نتیجه‌­گیری: پرداختن به فعالیت بدنی مناسب و داشتن بهزیستی روان‌شناختی می‌تواند میزان اختلال خفیف شناختی در سالمندان را کاهش دهد، بنابراین این افراد باید همواره به فکر سلامت جسمانی و روانی خود باشند.

دریافت: 1403/1/27 | پذیرش: 1402/11/29 | انتشار: 1403/2/12