Memarpour Asiaban N, Imani S, Shokri O. Structural relations of brain- behavioral systems and emotion regulation difficulties with craving of marijuana in students. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2020; 7 (1) :103-116
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-761-fa.html
معمارپور آسیابان نگار، ایمانی سعید، شکری امید. روابط ساختاری سیستمهای مغزی - رفتاری و دشواری در تنظیم هیجان با ولع مصرف ماریجوانا در دانشآموزان. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1399; 7 (1) :103-116
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-761-fa.html
1- کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی، گروه روانشناسی بالینی و سلامت، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- استادیار، گروه روان شناسی بالینی و سلامت، گروه مشاوره، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، s_imani@sbu.ac.ir
3- استادیار، گروه روان شناسی تربیتی و تحولی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (3732 مشاهده)
مقدمه: اعتیاد به مواد مخدر، بیماری روانی عودکننده و مزمنی است که توأم با اختلالات انگیزشی شدید و از دست دادن تسلط رفتاری است و منجر به ویرانی شخصیت میشود.
هدف: هدف پژوهش حاضر، ارزیابی روابط ساختاری سیستمهای مغزی - رفتاری و دشواری در تنظیم هیجان با ولع مصرف ماریجوانا در دانشآموزان است.
روش: پژوهش حاضر یک بررسی همبستگی بوده، از جامعه دانشآموزان مقطع متوسطه شهر تهران، ۲۰۰ مشارکتکننده (۱۰۲ پسر و ۹۸ دختر) که با روش نمونهگیری خوشهای انتخاب شدند به مقیاس سیستم های بازداری/ فعالسازی رفتاری کارور و وایت، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (DERS) و مقیاس ولع مصرف پاسخ دادند. برای تحلیل دادهها از روش تحلیل عاملی تأییدی و روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافتهها: ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخصهای برازندگی نشان داد که مدل فرضی با مدل اندازهگیری، برازش دارد (۰/۹۶=CFI، ۰/۹۶=IFI، ۰/۰۴۵=RMSEA). نتایج نشان داد که سیستم فعالسازی و بازداری رفتاری بر دشواری در تنظیم هیجان و دشواری در تنظیم هیجان بر وسوسه مصرف به ترتیب با ضرایب استاندارد (۰/۲۰، ۰/۲۱، ۰/۶۴) تأثیر دارد.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش نشان داد که دشواری در تنظیم هیجان در رابطه بین سیستمهای مغزی رفتاری و وسوسه مصرف ماریجوانا نقش واسطهای دارد. توجه به این مکانیسم تأثیر، در تدوین مداخلات پیشگیرانه و درمانی کارآمد برای اعتیاد به مصرف مواد میتواند مؤثر باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/8/27 | پذیرش: 1398/12/11 | انتشار: 1399/1/10