دوره 7، شماره 1 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1399 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 89-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

Narimani M, Jani S, Rezaei R. The role of alexithymia and mindfulness in predicting depression and anxiety in women with cancer. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2020; 7 (1) :78-89
نریمانی محمد، جانی ستاره، رضائی روناک. نقش ناگویی هیجانی و ذهن‌آگاهی در پیش‌بینی افسردگی و اضطراب زنان مبتلا به سرطان. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1399; 7 (1) :78-89

1- استاد، گروه روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- دانشجوی دکتری روانشناسی، گروه روان‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، jani_s11@yahoo.com
3- کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، گروه آموزشی روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
مقدمه: افسردگی و اضطراب بیماران مبتلا به سرطان با متغیر­های شخصیتی و شناختی متعددی از جمله ناگویی هیجانی و ذهن‌­آگاهی در ارتباط است.
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ناگویی هیجانی و ذهن‌­آگاهی در پیش‌­بینی افسردگی و اضطراب زنان مبتلا به سرطان انجام بود.
روش: روش پژوهش حاضر، همبستگی و از نوع پیش‌بینی است. جامعه آماری شامل کلیه بیماران زن مبتلا به سرطان تحت پوشش موسسه خیریه آرزو در شهرستان پارس آباد (۱۳۹۷) بود. ۱۲۰ زن مبتلا به سرطان با روش نمونه­‌گیری هدفمند از بین جامعه آماری به روش نمونه­‌گیری هدفمند انتخاب و در مطالعه حاضر شرکت کردند. داده‌­های مطالعه با استفاده از مقیاس‌های ناگویی خلقی تورنتو (بشارت، ۲۰۰۷)، ذهن‌­آگاهی، توجه و هوشیاری براون و ریان (۲۰۰۳) و اضطراب و افسردگی بیمارستان اسنایت (۱۹۸۳) جمع­‌آوری و با آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد.
یافته‌ها: یافته­‌های پژوهش حاضر نشان داد که ناگویی هیجانی و ذهن­‌آگاهی قادر هستند تا افسردگی و اضطراب زنان مبتلا به سرطان را به طور معنی­‌دار پیش‌­بینی کنند (۰/۰۰۱P<).
نتیجه‌گیری: ناگویی هیجانی و ذهن­‌آگاهی از عوامل مهم دخیل در افسردگی و اضطراب بیماران مبتلا به سرطان می­‌باشند؛ بنابراین ضروری است که در برنامه­‌های آموزشی، پیشگیری و درمانی این بیماران بر مداخلات روان‌شناختی متمرکز به این متغیرها، تأکید گردد.
دریافت: 1398/8/19 | پذیرش: 1398/11/23 | انتشار: 1399/1/10