دوره 7، شماره 3 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1399 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 149-136 | برگشت به فهرست نسخه ها

Parsi Nezhad Z, Ashori A, Mahdi Khanloo M. Effectiveness of emotional self-regulation on tolerating distress and mindfulness skills in the patients suffering from migraine. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2020; 7 (3) :136-149
پارسی نژاد زهرا، عاشوری اعظم، مهدی خانلو مسلم. اثربخشی درمان خودنظم‌جویی هیجانی بر تحمل پریشانی و مهارت‌های ذهن‌آگاهی افراد مبتلا به سردردهای میگرنی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1399; 7 (3) :136-149

1- کارشناسی ارشد روان‌شناسی بالینی، گروه روان‌شناسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران ، Parsinejad64@yahoo.com
2- کارشناسی ارشد روان‌شناسی بالینی، گروه روان‌شناسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران
مقدمه: سردردهای میگرنی علاوه بر مشکلات جسمانی، می‌تواند فرایندهای شناختی، هیجانی و روان‌شناختی بیماران را نیز متأثر سازد که ضروری است با بکارگیری درمان‌های روان‌شناختی مناسب نسبت به کاهش این آسیب‌ها اقدام شود.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان خودنظم‌جویی هیجانی بر تحمل پریشانی و مهارت‌های ذهن‌آگاهی افراد مبتلا به سردردهای میگرنی انجام گرفت.
روش: پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش افراد مبتلا به سردردهای میگرنی مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر زنجان در سه ماهه تابستان سال ۱۳۹۸ بود. در این پژوهش تعداد ۳۰ فرد دارای سردردهای میگرنی با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه­‌های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه ۱۵ نفر). گروه آزمایش درمان خودنظم‌جویی هیجانی را در ۱۰ جلسه ۷۵ دقیقه‌ای دریافت نمودند. پرسشنامه‌های مورد استفاده شامل پرسشنامه تحمل پریشانی و مهارت‌های ذهن‌آگاهی بود. داده‌ها به شیوه تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که درمان خودنظم‌جویی هیجانی بر تحمل پریشانی (۶۲/۰۸=
F؛ ۰/۰۰۰۱P) و مهارت‌های ذهن‌آگاهی (۲۶/۸۳= F؛ ۰/۰۰۰۱P) افراد مبتلا به سردردهای میگرنی تأثیر معنادار دارد. مقدار تاثیر این درمان بر میزان تحمل پریشانی و مهارت‌های ذهن‌آگاهی به ترتیب ۶۹% و ۵۲% بوده است.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج حاضر می‌توان گفت درمان خودنظم‌جویی هیجانی با بهره‌گیری از تکنیک‌های همچون شناخت هیجانات، مدیریت کردن آن و آموزش تخلیه هیجانی می‌تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود تحمل پریشانی و مهارت‌های ذهن‌آگاهی افراد مبتلا به سردردهای میگرنی مورد استفاده گیرد.
دریافت: 1398/12/12 | پذیرش: 1399/2/30 | انتشار: 1399/5/13