دوره 6، شماره 6 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1398 )                   جلد 6 شماره 6 صفحات 112-101 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamidi S, Rohani A, Tahazade S, Yousefi Y, Yousefi F. Creativity among psychosis prone individuals: Hypomanic and Highly Schizotypal Evidence for confirmation the inverted-U relationship between creativity and psychopathology. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2020; 6 (6) :101-112
حمیدی صمد، روحانی عباس، طه زاده سمیه، یوسفی یونس، یوسفی فایق. خلاقیت در افراد مستعد سایکوز: هایپومانیک و اسکیزوتایپی بالا شواهدی در تأیید ارتباط U وارونه خلاقیت و آسیب‌شناسی روانی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1398; 6 (6) :101-112

1- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی افرا، سنندج، ایران ، samadhamidi@gmail.com
2- استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مبارکه، مبارکه، ایران
3- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی افرا، سنندج، ایران
4- دانشیار، مرکز تحقیقات سلامت معنوی، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
مقدمه: خلاقیت سازه‌ای چند بعدی است که توسط ابزارهای گوناگون اندازه­‌گیری می‌شود.
هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه خلاقیت در افراد دارای صفت اسکیزوتایپی بالا و هایپومانی با افراد بهنجار صورت گرفت.
روش: پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی- مقایسه‌­ای است. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی ۹۷-۹۶ تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه­‌گیری تصادفی خوشه‌ای ۱۵۷۰ نفر از دانشجویان انتخاب شدند و پرسشنامه شخصیت اسکیزوتایپی (راینی و همکاران، ۱۹۹۴) و چک لیست هایپومانیا (فورتی و همکاران،۲۰۱۰) را تکمیل نموده و در ۳ گروه بهنجار، اسکیزوتایپی بالا و هایپومانی قرار گرفتند و در ادامه آزمون­‌های خلاقیت عابدی (دائمی و مقیمی بارفروش، ۱۳۸۳)، تفکر خلاق کلامی تورنس فرم ب (تورنس، ۱۹۸۸) و تکلیف تصویر­سازی با حروف لاتین (محقق ساخته) را تکمیل کردند. داده‌­ها با استفاده از روش­ آماری توصیفی و آنوا تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌­ها: یافته‌­ها نشان می‌­دهد که گروه هایپومانی و اسکیزوتایپی بالا (افراد مستعد سایکوز) در ابزارهای سنجش خلاقیت نمرات بیشتری از گروه بهنجار کسب کردند (۰/۰۵>P).
نتیجه‌­گیری: اسکیزوتایپی و هیپومانی با خلاقیت ارتباط دارند و نتایج این پژوهش می‌­تواند شاهدی برای تائید ارتباط U وارونه خلاقیت و آسیب شناسی روانی باشد.
دریافت: 1398/6/11 | پذیرش: 1398/9/11 | انتشار: 1398/11/10