دوره 6، شماره 1 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1398 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 22-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jassemi Zargani A, Johari Fard R. The effectiveness of cognitive- behavioral based art therapy approach on the self-concept, body image in adolescent girls with body dysmorphic disorder in Ahvaz city. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2019; 6 (1) :11-22
جاسمی زرگانی احلام، جوهری فرد رضا. اثربخشی هنردرمانی مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری بر خودپنداره و تن‌انگاره در دختران نوجوان مبتلا به اختلال بدشکلی بدن شهر اهواز. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1398; 6 (1) :11-22

1- کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز، ایران
2- استادیار،گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز، ایران ، rjoharifard@gmail.com
مقدمه: اختلال بدشکلی بدن یکی از اختلالات شایع دوران نوجوانی است که با اشتغال ذهنی به وجود نقص جسمانی در بدن مشخص می‌شود.
هدف: هدف کلی این پژوهش تعیین اثربخشی هنردرمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری بر خودپنداره و تن‌انگاره در دختران نوجوان مبتلا به اختلال بدشکلی بدن شهر اهواز بود.
روش: نمونه پژوهش شامل ۳۰ نفر (۱۵ نفر گروه آزمایش و ۱۵ نفر گروه کنترل) از دانش‌آموزان بود که به صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود و جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه خودپنداره، روابط چند بعدی خود - بدن استفاده شد.
یافته‌ها: برای تحلیل داده‌ها از روش تحلیل کواریانس چند متغیری و نرم افزار ۱۶ SPSS استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده‌ها نشان داد، هنردرمانی مبتنی بر رویکرد شناختی - رفتاری در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل باعث تغییر معنی‌دار در نمرات خودپنداره و تن‌انگاره شده است و این تأثیر در مرحله پیگیری نیز تداوم داشته است.
نتیجه‌گیری: بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که هنردرمانی مبتنی بر اصول درمانِ شناختی رفتاری می‌تواند در درمان افراد مبتلا به اختلال بدشکلی بدن مورد استفاده قرار بگیرد.
دریافت: 1397/7/3 | پذیرش: 1397/11/8 | انتشار: 1398/2/3