Afshari E, Zarei A, Mahmoud Alilou M, Nemati F. Comparing Coping strategies, happiness, hope for future in adolescent's survivor Bam earthquake with other adolescents. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2018; 5 (3) :38-52
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-451-fa.html
افشاری النار، زارعی احمد، محمود علیلو مجید، نعمتی فاطمه. مقایسه راهبردهای مقابلهای، شادکامی و امید به آینده در نوجوانان بازمانده از زلزله بم با نوجوانان عادی
. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1397; 5 (3) :38-52
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-451-fa.html
1- دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی
2- دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی ، ahmad.hawar82@gmail.com
3- دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی
چکیده: (3825 مشاهده)
مقدمه: زلزله ازجمله بزرگترین و ویرانگرترین بلایای طبیعی است که اثرات جسمانی و روانشناختی مختلفی بر افراد جامعه به ویژه کودکان و نوجوانان می گذارد.
هدف: لذا هدف این پژوهش، مقایسه ی راهبردهای مقابله ای، شادکامی و امید به آینده در نوجوانان بازمانده از زلزله ی بم با نوجوانان عادی است.
روش: در این پژوهش ۱۴۳ نوجوان بازمانده از زلزله بم و ۲۰۷ نفر از سایر نوجوانان به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های راهبردهای مقابلهای لازاروس، شادکامی آکسفورد و امید به آینده اسنایدر پاسخ دادند. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) و T گروههای مستقل تحلیل گردید.
یافته ها: یافته های پژوهش نشان دادند که نوجوانان بازمانده از زلزله از راهبردهای مقابله ای مسأله مدار کمتر و از راهبردهای مقابله ای هیجان مدار بیشتر استفاده می کنند و میزان شادکامی و امید به آینده در این افراد کمتر از نوجوانان عادی است. همچنین تفاوتهای جنسیتی در متغیرهای موردمطالعه مشاهده شد.
نتیجه گیری: بر اساس این یافته ها با انجام دادن اقدامات روانشناختی مناسب و آموزش های لازم در زمینه راهبردهای مقابله ای میتوان میزان آسیب پذیری افراد زلزله زده را به میزان قابل توجهی کاهش داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/1/8 | پذیرش: 1397/6/18 | انتشار: 1397/6/25