دوره 5، شماره 1 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1397 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 17-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ayat mehr F, Sadeghpour S. Comparative Efficacy of Metacognitive therapy versus Cognitive-Behavioral therapy on reducing the metacognitive beliefs, fusion beliefs, stop signals and control/threat beliefs in patient with washing obsession. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2018; 5 (1) :1-17
آیت مهر فاطمه، صادق پور سامان. مقایسه کارآمدی درمان فراشناختی و درمان شناختی-رفتاری در کاهش باورهای فراشناختی، باورهای آمیختگی، علایم توقف و باورهای کنترل/خطر در بیماران وسواس شست‌شو. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1397; 5 (1) :1-17

1- دانشگاه خوارزمی ، fatemeayatmehr@gmail.com
2- دانشگاه خوارزمی
مقدمه: با توجه به ماهیت پیچیده و نشانگان متنوع اختلال وسواسی- اجباری، درمان­های متفاوتی برای این اختلال استفاده می­شود.
هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه کارآمدی دو درمان شناختی- رفتاری و فراشناختی در کاهش باورهای فراشناختی، آمیختگی، نشانگان توقف درونی و باورهای کنترل/خطر بود.
روش: به این منظور 6 بیمار زن مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری از نوع شست‌وشو بر اساس معیار تشخیصی و آماری SCID انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در دو گروه درمان فراشناختی و شناختی- رفتاری قرار گرفتند. بیماران هر دو گروه به مدت 12 جلسه یک‌ساعته درمان­های مربوط به خود را دریافت نمودند. ابزارهای پژوهش شامل سیاهه وسواسی - اجباری (OCI-R)، پرسشنامه­ نشانه­های توقف، ابزار آمیختگی فکر و پرسشنامه­ باورهای فراشناختی در چهار نوبت پیش‌آزمون، پس‌آزمون، پیگیری اولیه و ثانویه توسط بیماران تکمیل شد و داده­ها به دو صورت انفرادی و گروهی تحلیل گردید. در تحلیل انفرادی از شکل­ها، تحلیل دیداری و اندازه اثر و در تحلیل گروهی داده­ها از تحلیل واریانس با یک عامل بین گروهی (گروه­های درمانی) و یک عامل درونی (زمان آزمون­ها) استفاده شد.
یافته­ها: نتایج پژوهش نشان داد که درمان فراشناختی در کاهش باورهای فراشناختی، باورهای آمیختگی و نشانه­های توقف درونی مؤثرتر از درمان شناختی رفتاری عمل کرده است و درمان شناختی رفتاری در کاهش باورهای کنترل/خطر قوی‌تر از درمان فراشناختی عمل می­کند.
نتیجه­گیری: با توجه به این نتایج به نظر می­رسد درمان فراشناختی درمجموع برای کاهش نشانگان وسواسی مناسب­تر باشد. بااین‌حال، نتیجه‌گیری قطعی در مورد کارآمدی این درمان‌ها نیازمند مطالعات بیشتری است.
دریافت: 1396/4/22 | پذیرش: 1397/1/14 | انتشار: 1397/1/14