دوره 10، شماره 6 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1402 )                   جلد 10 شماره 6 صفحات 141-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nematolahi M, Afkari F. The Mediating Role of Sensation Seeking and Impulsivity in the Association of Internet Addiction with Marital Boredom and Attitude towards Marital Infidelity. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2024; 10 (6) :125-141
نعمت الهی مینا، افکاری فرشته. نقش میانجی هیجان‌خواهی و تکانشگری در ارتباط بین اعتیاد به اینترنت با دلزدگی زناشویی و نگرش به خیانت زناشویی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1402; 10 (6) :125-141

1- کارشناسی ارشد، گروه روانشناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استادیار، گروه علوم تربیتی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، fafkari69@gmail.com
مقدمه: اعتیاد به اینترنت ‌سبب ارتباطات ‌بیش از اندازه و بدون ‌مرز ‌افراد در ‌فضای‌ مجازی‌ شده که در نهایت مشکلاتی مانند دلزدگی و خیانت زناشویی را ایجاد می­کند.
هدف: نقش میانجی هیجان­خواهی و تکانشگری بین اعتیاد به اینترنت با دلزدگی زناشویی و نگرش به خیانت زناشویی
روش: توصیفی از نوع همبستگی با استفاده از معادلات ساختاری بود. جامعه آماری کلیه کارمندان متاهل شرکت توسعه فناوری اطلاعات گردشگری شهر تهران در سال 1401 بودند که 106 نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه­های اعتیاد به اینترنت (1998)، دلزدگی زناشویی (1996)، نگرش به خیانت زناشویی (2006)، هیجان­خواهی (1978) و تکانشگری (1995) بود. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و الگویابی معادلات ساختاری با نرم­افزارهای SPSS نسخه 25 و SmartPLS نسخه 3 انجام شد.
یافته­ ها: اثر مستقیم اعتیاد به اینترنت بر دلزدگی، هیجان‌خواهی، تکانشگری و نگرش به خیانت مثبت و معنادار بود (05/0P<). اثر مستقیم هیجان­خواهی و تکانشگری بر دلزدگی و نگرش به خیانت معنادار بود (05/0P<). نتایج آزمون بوت استرپ نیز نشان داد که اثر غیرمستقیم اعتیاد به اینترنت بر دلزدگی و نگرش به خیانت با واسطه­ نقش هیجان­خواهی و تکانشگری معنادار بود (05/0P<).
نتیجه­ گیری: استفاده از اینترنت به تدریج باعث وابستگی و تغییر شکل روابط بین زوجین می‌شود و با ایجاد تعارضات، منجر به تکانشگری بین آن­ها و جستجوی راهی برای رفع هیجان­ها در فضای مجازی و در نهایت منجر به دلزدگی و زمینه­سازی خیانت خواهد شد. شناخت تاثیرات مخرب اعتیاد به اینترنت یاری­گر زوجین در ارتقاء سطح رضایت از زندگی است.
دریافت: 1402/12/7 | پذیرش: 1402/11/28 | انتشار: 1402/11/28