دوره 3، شماره 1 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1395 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 43-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

ayat mehr F, mohammadkhani S, hasanabadi H, sadeghpour S. Comparative Efficacy of Metacognitive therapy versus Cognitive-Behavior therapy on reducing the symptoms of washing compulsions, anxiety and depression. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2016; 3 (1) :26-43
آیت مهر فاطمه، محمدخانی شهرام، حسن آبادی حمیدرضا، صادق پور سامان. مقایسه‌ی کارآمدی درمان‌های فراشناختی و شناختی-رفتاری در کاهش نشانه‌های اجبار شست و شو، اضطراب و افسردگی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1395; 3 (1) :26-43

1- دانشگاه خوارزمی ، Fatemeayatmehr@gmail.com
2- دانشگاه خوارزمی

مقدمه: با توجه به ماهیت پیچیده و نشانگان متنوع اختلال وسواسی-اجباری، درمان­های متفاوتی برای این اختلال استفاده می­شود. هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه کارآمدی دو درمان شناختی – رفتاری و فراشناختی در کاهش نشانه­های اجبار شست و شو، اضطراب و افسردگی بود. روش: به این منظور 6 بیمار زن مبتلا به اختلال وسواسی – اجباری از نوع شست و شو بر اساس معیار تشخیصی و آماری SCID انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه درمان فراشناختی و شناختی – رفتاری قرار گرفتند. بیماران هر دو گروه به مدت 12 جلسه یک ساعته درمان­های مربوط به خود را دریافت نمودند. ابزارهای پژوهش شامل نسخه دوم پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه اضطراب بک و نسخه ویراست شده پرسشنامه وسواس- اجبار (OCI-R) در چهار نوبت پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری اولیه و ثانویه توسط بیماران تکمیل شد و داده­ها به دو صورت انفرادی و گروهی تحلیل گردید. در تحلیل انفرادی از  شکل­ها، تحلیل دیداری و اندازه اثر و در تحلیل گروهی داده­ها از تحلیل واریانس با یک عامل بین گروهی (گروه­های درمانی) و یک عامل درونی (زمان آزمون­ها) استفاده شد. یافته­ ها: نتایج پژوهش نشان داد که درمان شناختی – رفتاری در کاهش نشانه­های اجبار شست و شو کارآمدتر از درمان فراشناختی عمل کرده است. اما در کاهش اضطراب و افسردگی درمان فراشناختی قدرتمندتر بود. نتیجه­ گیری: با توجه به این نتایج به نظر می درمان فراشناختی برای بیماران مقاوم مناسب تر باشد. با این حال، نتیجه‌گیری قطعی در مورد کارآمدی این درمان‌ها نیازمند مطالعات بیشتری است.

متن کامل [PDF 931 kb]   |   متن کامل (HTML)   (2220 دریافت)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/2/22 | پذیرش: 1395/3/23 | انتشار: 1395/3/23