دوره 3، شماره 1 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1395 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 25-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

hemmati sabet A, navabi nejad S, khalatbari J. Compare of effectiveness schema therapy and group cognitive therapy to reduce depression, anxiety and perceived stress women. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2016; 3 (1) :12-25
همتی ثابت اکبر، نوابی نژاد شکوه، خلعتبری جواد. مقایسه اثربخشی طرح واره درمانی و شناخت درمانی گروهی برافسردگی، اضطراب و استرس ادراک شده مراجعان زن مرکز معاونت بهداشتی درمانی همدان. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1395; 3 (1) :12-25

1- دانشگاه آزاد اسلامی ،واحد علوم تحقیقات ،گروه مشاوره، تهران ،ایران
2- استاد تمام ،عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی ،تهران،ایران ، navabinejad93@gmail.com
3- دانشیار،عضو هیئت علمی دانشگاه تنکابن ،مازندران ،ایران

زمینه و هدف: با توجه به اینکه درمان دارویی برای اختلال افسردگی  ،اضطراب و استرس صرفا علامت محور می باشد لذا از روش طرح واره درمانی و شناخت درمانی گروهی به منظور کاهش افسردگی، اضطراب و استرس ادراک شده مراجعان زن  دارای رفتارهای پر خطرجنسی استفاده شد.

مواد و روش ها: این پزوهش  یک مطالعه نیمه آزمایشی است  با روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای . جامعه آماری 500 نفرازمراجعان  زن با سابقه رفتار پر خطرجنسی بود که برای انجام آزمایش ایدز  به این مرکز مراجعه کردند  که دامنه سنی آنها 20 تا 60 سال ودارای مدرک دیپلم به بالابودند  با استفاده از فرمول حجم نمونه به صورت تصادفی 250 نفر را انتخاب شدند  . توسط روانشناس  و پزشک مصاحبه تشخیصی گرفته شد و مقیاس افسردگی،اضطراب،استرسDASS) ،لاوییوند و لاویبند[1] ،1995) اجرا شد.

85 نفر ازمراجعان دارای افسردگی،اضطراب،استرس تشخیص داده شدند که از این میان 45 نفر را به صورت تصادفی انتخاب شدند  و در سه گروه 15 نفری که شامل دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل قرار گرفتند، 12 جلسه شناخت درمانی گروهی و 12جلسه طرح واره درمانی اجرا گردید که مدت زمان هر جلسه 90 دقیقه بود. در پایان دوره ی آموزشی هر سه گروه مجدد مورد پس آزمون قرار می گیرند

نتایج : نتایج آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون بین میانگین نمرات سه گروه در پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت F(1,39)=54/125   p< 0/01

همچنین بررسی میانگین های تعدیل شده نشان از اثر بخش بودن طرح واره درمانی نسبت به شناخت درمانی گروهی داشت .

نتیجه گیری: نتایج نشان داد که طرح واره درمانی نسبت به شناخت درمانی گروهی بر افسردگی، اضطراب و استرس ادراک شده مراجعان زن  دارای رفتارهای پر خطرجنسی موثرتر است.

[1] -P.F Lovibond& S.H. Lovibond

یافته ها : نتایج آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون بین میانگین نمرات سه گروه در پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت F(1,39)=54/125   p< 0/01

[1] -P.F Lovibond& S.H. Lovibond

دریافت: 1395/1/20 | پذیرش: 1395/3/23 | انتشار: 1395/3/23