Khadem Dezfuli Z, Alavi S Z, Shahbazi M. The effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on neurotic perfectionism and internalized self-criticism in neurotic perfectionist girls: A single-case experimental study. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2023; 10 (5) :132-147
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1856-fa.html
خادم دزفولی زهرا، علوی سیده زهرا، شهبازی مسعود. اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کمالگرایی روانرنجور و خودانتقادی درونیشده در دختران کمالگرای روانرنجور: یک مطالعه آزمایشی تک موردی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1402; 10 (5) :132-147
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1856-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه مشاوره، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2- استادیار، گروه روانشناسی، واحد سوسنگرد، دانشگاه آزاد اسلامی، سوسنگرد، ایران ، Zahra.Alavi@iau.ac.ir
3- استادیار، گروه مشاوره، واحد مسجد سلیمان، دانشگاه آزاد اسلامی، مسجد سلیمان، ایران
چکیده: (1007 مشاهده)
مقدمه: کمالگرایی روانرنجور، پیامدهای روانشناختی متنوعی دارد، که در چارچوب کاربستهای رواندرمانی باید مورد توجه قرار گیرد.
هدف: پژوهش حاضر جهت تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کمالگرایی روانرنجور و خودانتقادی درونیشده در دختران کمالگرای روانرنجور انجام شد.
روش: در این پژوهش از طرح شبه آزمایشی تک موردی با خط پایه همزمان استفاده شد. جامعه آماری شامل دختران کمالگرای روانرنجور مراجعهکننده به مراکز مشاوره شهر اهواز در سال ۱۴۰۱ بود، که نمونهای شامل ۵ نفر با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند و کسب حداقل نمره خط برش ۱۴۵ در آزمون کمالگرایی روانرنجور انتخاب شد. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (توهیگ و همکاران، ۲۰۲۱) طی ۱۱ جلسه ۹۰ دقیقهای اجرا شد. شرکتکنندگان مقیاس کمالگرایی روانرنجور (۱۹۹۴) و سطوح خودانتقادی (۲۰۰۴) را تکمیل نمودند. دادهها در سه مرحله خط پایه، درمان و پیگیری جمعآوری شد و به روش شاخص تغییر پایا، درصد بهبودی و ترسیم دیداری تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج درصد بهبودی نشان داد که آزمودنیها در مرحله درمان در متغیر کمالگرایی روانرنجور ۱۷/۶۷ و در متغیر خودانتقادی درونیشده ۱۹/۷۳، و در مرحله پیگیری در متغیر کمالگرایی روانرنجور ۳۶/۲۵ و در متغیر خودانتقادی درونیشده ۴۹/۹۰ بهبود پیدا کردند. همچنین شاخص تغییر پایای هر دو متغیر در مرحله پس از درمان و پیگیری معنیدار بود (۰/۰۵=P).
نتیجهگیری: با توجه به اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش کمالگرایی روانرنجور و خودانتقادی درونیشده از طریق افزایش انعطافپذیری روانشناختی، این درمان میتواند به عنوان روش مداخلهای در دختران کمالگرای روانرنجور استفاده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/3/1 | پذیرش: 1402/8/6 | انتشار: 1402/8/15