مقدمه: ترس از گناه ویژگی وسواس فکری عملی است که مرکزیت احساس گناه را در علائم وسواس تأیید میکند.
هدف: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ویژگیهای روانسنجی و ساختار عاملی نسخه ایرانی مقیاس ترس از گناه برای اختلال وسواس فکری عملی انجام شد.
روش: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روششناسی در زمره پژوهشهای توسعهای و از نوع روانسنجی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت آتی نیرو، بی مکث و پویندگان راه سعادت در سال ۱۴۰۱ در شهر تهران بود، که تعداد ۵۲۰ نفر بهصورت در دسترس انتخاب شدند. جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامه وسواس جبری ونکوور (۲۰۰۴) و مقیاس ترس از گناه (۲۰۱۶) استفاده شد. جهت بررسی همسانی درونی دادهها از آلفای کرونباخ و جهت بررسی روایی از روایی همگرا، تحلیل عامل تأییدی، روایی سازه و نرمافزارهای SPSS نسخه ۲۶ و AMOS نسخه ۲۴ استفاده شد.
یافتهها: نتیجه تحلیل عاملی نشاندهنده تأیید دو عامل پیشگیری از آسیب و تنبیه در سازه ترس از گناه که در مجموع ۰/۵۳ آن را تبیین میکند. روایی سازه مقادیر بالاتر از ۰/۷ و ۰/۵ بود. همچنین مقادیر آلفای کرونباخ برای کل مقیاس ۰/۹۰ و دو مؤلفه پیشگیری از آسیب ۰/۷۵ و تنبیه ۰/۸۸ بدست آمد، که نشاندهنده روایی همگرا و سازه این پرسشنامه بود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشاندهنده کفایت ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه ترس از گناه از نظر ارزیابی ویژگیهای ترس از گناه در اختلال وسواس فکری عملی بود. پژوهشهای آینده میتوانند از این ابزار برای اهداف ارزیابی و بررسی ترس از گناه در بیماران مبتلا به وسواس فکری عملی استفاده نمایند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |