Abdollahzadeh Rafi M. Prevalence of emotional-behavioral disorders with and without comorbidity in 6-8 year old children: the role of mother's reaction to child's negative emotions. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2023; 10 (5) :164-176
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1794-fa.html
عبداله زاده رافی مهدی. بررسی شیوع با و بدون همبودی اختلالهای هیجانی- رفتاری در کودکان ۶ تا ۸ سال: نقش واکنش مادر به هیجانات منفی کودک. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1402; 10 (5) :164-176
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1794-fa.html
استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران ، Rafi.mehdi@gmail.com
چکیده: (797 مشاهده)
مقدمه: در سالهای نخست تحصیل، جدا شدن از والدین، تقاضاهای تحصیلی و اجتماعی میتوانند برای کودکان فشارزا باشد و زمینه را برای ایجاد یا تشدید برخی از اختلالهای روانی مهیا سازد. به همین خاطر بررسی شیوع اختلالهای هیجانی- رفتاری و عوامل مرتبط با آن در این سالها مهم است.
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی شیوع با و بدون همبودی اختلالهای هیجانی- رفتاری در کودکان ۶ تا ۸ سال و پیشبینی شدت این اختلالها از روی واکنش مادر به هیجانات منفی کودک بود.
روش: روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بود. جامعه شامل تمامی دانشآموزان پایه اول و دوم دبستان شهر ملایر در سال تحصیلی ۱۳۹۸-۱۳۹۷ بود، که با روش نمونهگیری خوشهای، ۴۵۴ نفر انتخاب شدند. جهت گردآوری دادهها از چکلیست رفتاری کودک (۲۰۰۲) و پرسشنامه واکنش به هیجانات منفی کودک (۱۹۹۰) استفاده شد. با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه ۲۲ و رگرسیون خطی مدل گامبهگام دادهها تحلیل شد.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد که شیوع خالص اختلالهای هیجانی و رفتاری ۸/۶ درصد و شیوع همبود آن ۷/۳ درصد بود. علاوه بر این، واکنشهای مادر به هیجانات منفی کودک میتوانست شدت مشکلات هیجانی- رفتاری کودکان را پیشبینی نماید (۰/۰۰۱=P).
نتیجهگیری: در کودکان ۶ تا ۸ سال، همبودی اختلالهای هیجانی و رفتاری بالا بوده و واکنشهای حمایتی یا غیرحمایتی مادر به هیجانات منفی کودک در آن نقش دارد، بنابراین پیشنهاد میشود روانشناسان و روانپزشکان کودک در مصاحبههای تشخیصی و راهکارهای درمانی به این یافتهها توجه ویژهای داشته باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/1/25 | پذیرش: 1402/6/19 | انتشار: 1402/8/15