دوره 9، شماره 5 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1401 )                   جلد 9 شماره 5 صفحات 129-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghaeepour Gavasaraee M, Mohammadi M, Naziri G, Davoodi A. The effectiveness of schema therapy and cinema therapy in improving early maladaptive schemas and harm avoidance temperament in people with an avoidant personality disorder: A single case study. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2022; 9 (5) :115-129
آقائی پور گواسرائی مائده، محمدی مسعود، نظیری قاسم، داوودی اعظم. اثربخشی طرحواره درمانی و سینما درمانی در بهبود طرحواره‌های ناسازگار اولیه و مزاج اجتناب از آسیب در افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی: مطالعه تک موردی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1401; 9 (5) :115-129

1- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی بالینی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2- استادیار، گروه روانشناسی بالینی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران ، Mmohamadis@yahoo.com
3- استادیار، گروه روانشناسی بالینی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
مقدمه: مطالعات اختلال شخصیت اجتنابی را اختلالی نسبتاً شایع در بین اختلالات شخصیت گزارش می‌کند که همبودی زیادی با سایر اختلالات محور یک و دو دارد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی و سینما درمانی در بهبود طرحواره‌های ناسازگار و بعد مزاج اجتناب از آسیب در مبتلایان به اختلال شخصیت اجتنابی انجام شد.
روش: روش این پژوهش یک طرح نیمه آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه بود. از میان مراجعه‌کنندگان ۱۸ الی ۳۵ سال به کلینیک روانشناختی آرمانا در شهر تهران، در سال ۱۴۰۰، ۴ نفر به روش نمونه‌گیری هدفمند با تشخیص روانپزشک و مقیاس مصاحبه بالینی نیمه ساختاریافته برای اختلالات شخصیت انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه‌ طرحواره یانگ و پرسشنامه سرشت و منش کلونینجر بود. برنامه درمانی طی ۳۴ جلسه هفتگی ۶۰ دقیقه‌ای اجرا و مرحله پیگیری به مدت سه ماه بعد از پایان درمان انجام شد. برای تحلیل داده‌ها از ترسیم نمودار و شاخص‌های معناداری بالینی استفاده شد.
یافته‌­ها: نمرات آزمودنی‌ها در طرحواره‌ها، در پایان درمان نسبت به خط پایه سیر نزولی و درصد بهبودی اندک (۴۹-۲۵ درصد)، همچنین در متغیر مزاج اجتناب از آسیب، نمرات نسبت به خط پایه سیر نزولی و درصد بهبودی کمتر از ۲۵ درصد بود. نمرات شاخص‌های معناداری بالینی (۱/۹۶≤
RCI) در هر دو متغیر حاکی از نقش مؤثر روش درمانی بود.
نتیجه­‌گیری: براساس نتایج پژوهش حاضر طرحواره درمانی و سینما درمانی در درمان طرحواره‌های ناسازگار مبتلایان به اختلال شخصیت اجتنابی مؤثر بود؛ بنابراین، پیشنهاد می‌شود این برنامه درمانی در بهبود طرحواره‌های ناسازگار مبتلایان به اختلال شخصیت اجتنابی استفاده شود.
دریافت: 1401/4/21 | پذیرش: 1401/8/10 | انتشار: 1401/9/1