دوره 9، شماره 3 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1401 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 30-16 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Amani A, Ghaitasi J. Lived experiences of adolescents with post-traumatic stress disorder caused by Sarpol-e Zahab earthquake: a phenomenological study. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2022; 9 (3) :16-30
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1456-fa.html
امانی احمد، قیطاسی جعفر. تجارب زیسته نوجوانان با اختلال استرس پس از سانحه ناشی از زلزله سرپل ذهاب: یک مطالعه پدیدارشناختی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1401; 9 (3) :16-30

URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1456-fa.html


1- دانشیار، گروه مشاوره، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
2- کارشناس ارشد، گروه مشاوره، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران ، Jafarghaitasi@gmail.com
چکیده:   (1784 مشاهده)
مقدمه: زلزله یکی از فجایع طبیعی مهم است که علاوه بر تأثیرات مخرب مادی، پیامدهای نامطلوب روانشناختی را نیز برای قربانیان به ارمغان می­‌آورد که یکی از مهم­ترین آنان اختلال استرس پس از سانحه است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی تجارب زیسته نوجوانان با اختلال استرس پس از سانحه ناشی از زلزله سرپل ذهاب انجام گرفت.
روش: روش پژوهش حاضر کیفی و با راهبرد پدیدارشناسی توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش نوجوانان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه ناشی از زلزله سرپل ذهاب در سال ۱۴۰۰ بود. نمونه پژوهش شامل ۱۵ نوجوان زلزله­‌زده ۱۳-۱۹ سال مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بود که به شیوه نمونه‌­گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه­ عمیق و نیمه ساختاریافته بود. اطلاعات بدست آمده نیز با شیوه تحلیل کلایزی انجام گرفت.
یافته­‌ها: نقل‌قول‌های مشارکت­‌کنندگان با روش کلایزی ثبت، تحلیل و کدگذاری شد و در نهایت ۸۳ کد اولیه (واحد معنایی)، ۴ مضمون اصلی (تم) و ۲۵ مضمون فرعی (مقوله) بدست آمد. مضمون­‌های اصلی شامل؛ از هم پاشیدگی ناگهانی زندگی، مشکلات روانشناختی، نابسامانی در کارکردهای ارتباطی (اجتماعی/خانوادگی) و چالش­‌های مربوط به معنویت بود.
نتیجه­‌گیری: یافته­‌های این پژوهش بیانگر این بود که نوجوانان قربانی زلزله تا سال­‌ها پس از آن اتفاق بحران­‌ها و مشکلات مختلفی را در ابعاد مختلف زندگی از قبیل؛ سلامت روانشناختی، زندگی خانوادگی و اجتماعی و معنویت تجربه می­‌کنند که نیازمند توجه و حمایت‌های حرفه‌­ای و تخصصی است.
متن کامل [PDF 726 kb]   (1175 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/12/1 | پذیرش: 1401/3/25 | انتشار: 1401/5/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry

Designed & Developed by : Yektaweb