Nikbakhsh R, Khajeh Aflaton Mofrad S, Fathizadan A. The effect of passion for physical activity on the psychological well-being of sports facilities participants. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2022; 9 (1) :84-94
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1369-fa.html
نیک بخش رضا، خواجه افلاطون مفرد صدیقه، فتحی زادان اعظم. تأثیر اشتیاق به فعالیت بدنی بر بهزیستی روانشناختی افراد شرکتکننده در اماکن ورزشی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1401; 9 (1) :84-94
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1369-fa.html
1- دانشیار، گروه مدیریت ورزشی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، nikbakhsh_reza@yahoo.com
2- دکترای، گروه تربیت بدنی، دانشگاه فنی و حرفهای استان گلستان، گلستان، ایران
3- دانشجوی دکترا، گروه تربیت بدنی، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران
چکیده: (1993 مشاهده)
مقدمه: در سالهای اخیر ورزش و فعالیت بدنی به یک گرایش رایج تبدیل شده است که با ترویج روانشناسی ورزش، اشتیاق به فعالیت بدنی نقش مهمی در تأثیرگذاری بر جنبه ذهنی افراد ایفا میکند.
هدف: پژوهش حاضر با هدف تأثیر اشتیاق به فعالیت بدنی بر بهزیستی روانشناختی افراد شرکتکننده در اماکن ورزشی انجام شد.
روش: روش پژوهش توصیفی- همبستگی، مبتنی بر مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمام افراد شرکتکننده در اماکن ورزشی منطقه ۱۵ شهرداری تهران در سال ۱۴۰۰ بود که براساس تعیین حجم نمونه نرمافزار جی پاور نسخه ۳/۱ تعداد ۳۴۸ نفر با روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. از پرسشنامه اشتیاق به فعالیت بدنی (والرند و همکاران، ۲۰۰۳)، رضایت از زندگی بالیس و همکاران (۱۹۹۸)، غفلت از خود و تجربه آسیب فیزیکی لوئیس و همکاران (۲۰۱۶) برای جمعآوری دادهها استفاده شد. از روش معادلات ساختاری با نرمافزار SPSS نسخه ۲۴ و۳ Smart PLS جهت تجزیهوتحلیل دادهها استفاده گردید.
یافتهها: نتایج معادلات ساختاری نشان داد اشتیاق سازگار (۰/۰۰۱=p) و اشتیاق افراطی (۰/۰۰۳=p) بر غفلت از خود به ترتیب تأثیر منفی و مثبت معنادار دارد. همچنین، اشتیاق سازگار بر رضایت از زندگی و اشتیاق افراطی بر آسیب در حین تمرین تأثیر مثبت و معنادار دارد (۰/۰۰۱=p). نهایتاً غفلت از خود بر رضایت از زندگی تأثیر منفی معنادار دارد (۰/۰۰۱=p)؛ اما بر آسیب در حین تمرین تأثیری ندارد (۰/۲۰۴=p).
نتیجهگیری: نتایج نشان داد اشتیاق سازگار تأثیر مثبت و اشتیاق ناسازگار تأثیر منفی بر روی بهزیستی روانشناختی دارند. لازم است برنامههایی توسط مدیران امر توسعه داده شود که از فعالیتهای ورزشی در استراتژیهای مداخله با شهروندان در جهت بهبود رضایت و بهزیستی روانشناختی استفاده کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/9/17 | پذیرش: 1400/11/16 | انتشار: 1401/1/7