Rostami M, Ehteshamzade P, Asgari P, Alavi Fazel S K. Effectiveness of cognitive hypnotherapy on coping self-efficacy and cognitive emotion regulation components in obese women. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2022; 9 (1) :118-133
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1353-fa.html
رستمی مریم، احتشام زاده پروین، عسگری پرویز، علوی فاضل سیدکاظم. اثربخشی هیپنوتراپی شناختی بر خودکارآمدی مقابلهای و مؤلفههای تنظیم شناختی هیجان زنان مبتلا به چاقی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1401; 9 (1) :118-133
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1353-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2- دانشیار، گروه روانشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران ، p_ehtesham85@yahoo.com
3- استاد، گروه روانشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
4- دانشیار، گروه روانشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
چکیده: (2201 مشاهده)
مقدمه: چاقی در دهههای اخیر به سطح همهگیر در مقیاس جهانی رسیده است. در مداخلات کاهش وزن، تأثیر عوامل روانشناختی بر رفتارهای خوردن باید مورد توجه قرار گیرد.
هدف: هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی هیپنوتراپی شناختی بر خودکارآمدی مقابلهای، راهبردهای سازگارانه و ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان در زنان مبتلا به چاقی بود.
روش: پژوهش نیمه آزمایشی با پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود، که بر روی زنان چاق اهواز در سال ۱۳۹۹ انجام شد. ۴۰ نفر به روش در دسترس انتخاب شده و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. دادهها با مقیاس استعداد هیپنوتیزم پذیری استنفورد (۱۹۶۲)، چکلیست تجارب زندگی، علائق و ارزشها، پرسشنامههای خودکارآمدی مقابلهای چسنی و همکاران (۲۰۰۶) و تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (۲۰۰۱) جمعآوری و با روشهای تحلیل کوواریانس چند متغیری و تحلیل واریانس اندازههای مکرر توسط نسخه ۲۵ نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که هیپنوتراپی شناختی خودکارآمدی مقابلهای آزمودنیها را افزایش داده (F=۲۹/۷۳, P≥۰/۰۰۱) و این تأثیر تا دوره پیگیری نیز ادامه یافته است (F=۶/۴۳, P≥۰/۰۳)، در راهبردهای سازگارانه تأثیر معنیدار نداشت؛ اما در راهبردهای ناسازگارانه با وجود عدم معنیداری در پسآزمون، در پیگیری تفاوت معنیداری ایجاد کرده است (F=۴/۴۷, P≥۰/۰۱).
نتیجهگیری: هیپنوتراپی شناختی روشی مؤثر در افزایش خودکارآمدی مقابلهای و کاهش راهبردهای ناسازگارانه تنظیم هیجان زنان مبتلا به چاقی است و میتواند در بهبود مسائل روانشناختی این افراد به کار گرفته شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/9/7 | پذیرش: 1400/12/14 | انتشار: 1401/1/7