دوره 8، شماره 2 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1400 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 87-74 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bakhshandeh Larimi N, Zebardast A, Rezaei S. The effectiveness of acceptance and commitment therapy on cognitive flexibility, rumination, and distress tolerance in persons with Migraine headache. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2021; 8 (2) :74-87
بخشنده لاریمی نگار، زبردست عذرا، رضائی سجاد. اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف‌پذیری شناختی، نشخوار فکری و تحمل آشفتگی در افراد با سردرد میگرنی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1400; 8 (2) :74-87

1- کارشناسی ارشد، گروه روانشناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
2- استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران ، zebardast@guilan.ac.ir
3- استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
مقدمه: تحمل درد میگرن، پیامدهای روانشناختی متنوعی دارد که در چارچوب کاربست­‌های روان ‌درمانی باید مورد توجه قرار گیرد.
هدف: هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف­‌پذیری شناختی، نشخوار فکری و تحمل آشفتگی در افراد دارای سردرد میگرنی بود.
روش: این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش‌­آزمون- پس‌­آزمون با گروه کنترل بود. ۳۲ نفر مبتلا به سردرد میگرنی از دانشجویان دختر دانشگاه گیلان در نیمسال دوم تحصیلی ۹۹-۱۳۹۸، با شیوه نمونه‌­گیری در دسترس انتخاب و به‌ طور تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۴
n=) و کنترل (۱۸=n) جایدهی شدند. گروه آزمایش، هشت جلسه ۶۰ دقیقه­‌ای و به صورت هفتگی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد گروهی دریافت کرد. قبل و پس از اتمام جلسات، هر دو گروه به پرسشنامه­ انعطاف­‌پذیری شناختی دنیس و وندروال (۲۰۱۰)، مقیاس پاسخ­‌های نشخواری نولن هکسما و دیویس (۱۹۹۹) و مقیاس تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر (۲۰۰۵) به صورت داوطلبانه پاسخ دادند. داده‌ها با استفاده از آزمون U مان-ویتنی تحلیل شدند.
یافته­‌ها: نتایج آشکار ساخت گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بعد از پایان مداخله، نمرات معنادار کمتری در نشخوار فکری (۰/۰۰۵
P=، ۶۲/۰۰=U) و نمرات معنادار بیشتری را در تحمل آشفتگی (۰/۰۱P<، ۶۹/۵۰=U) نشان دادند. اجرای مداخله بر انعطاف‌پذیری شناختی افراد با سردرد در گروه آزمایش تفاوت معنادار نسبت به گروه کنترل ایجاد نکرده است (۰/۷۰=P، ۱۳۳/۰۰=U).
نتیجه­‌گیری: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، راهکار مناسبی برای کاهش نشخوار فکری در افراد با سردرد میگرنی و افزایش تحمل آشفتگی در افراد با دردهای مزمن است.
دریافت: 1399/12/19 | پذیرش: 1400/2/15 | انتشار: 1400/3/8