Arjmand Ghujur K, Eghbali A. The relationship between the duration and rate of drug use and explicit / implicit memory bias among opium and stimulant addicts. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2021; 8 (3) :63-75
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-894-fa.html
ارجمند قجور کیومرث، اقبالی علی. رابطه مدت و میزان مصرف مواد با سوگیری حافظه آشکار و ناآشکار در بیماران وابسته به مواد مخدر و محرک. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1400; 8 (3) :63-75
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-894-fa.html
1- دکترای تخصصی روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تکاب، ایران ، Arjomand_k@yahoo.com
2- استادیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران
چکیده: (2355 مشاهده)
مقدمه: امروزه، سوء مصرف مواد به عنوان یک پدیدهی چند وجهی، به یکی از مشکلات اساسی در جوامع تبدیل شده و اشکال مختلفی به خود گرفته است.
هدف: هدف از پژوهش حاضر، تعیین رابطه مدت و میزان مصرف مواد با سوگیری حافظه آشکار و ناآشکار در بیماران وابسته به مواد مخدر و محرک بود.
روش: طرح پژوهش از نوع علی- مقایسهای بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران وابسته به مواد مخدر و محرک شهرستان تکاب در سال ۱۳۹۶ بود، که از بین آنها ۳۰ فرد وابسته به مواد مخدر (تریاک) و ۳۰ فرد وابسته به مواد محرک (متآمفتامین) به شیوه نمونهگیری در دسترس انتخاب و از لحاظ برخی متغیرهای جمعیت شناختی همتاسازی شدند. ابزار پژوهش شامل آزمون کامپیوتری حافظهی آشکار، آزمون کامپیوتری تکمیل ریشهی کلمات، مصاحبه بالینی ساختار نایافته و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی بود. جهت تجزیه و تحلیل دادهها علاوه بر آمارههای توصیفی از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t و نرم افزار SPSS نسخه ۱۷ استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد بین مدت مصرف مواد و سوگیری حافظه آشکار و ناآشکار در بیماران وابسته به مواد مخدر (۰/۶۸+=r) و مواد محرک (۰/۷۹+=r) و نیز بین میزان مصرف مواد و سوگیری حافظه آشکار و ناآشکار در گروه وابسته به مواد مخدر (۰/۷۳+=r) و مواد محرک (۰/۸۱+=r) رابطه وجود دارد (۰/۰۵>P)، بهطوریکه با افزایش مدت مصرف و میزان مصرف، افراد وابسته به مواد مخدر و محرک سوگیری حافظه آشکار و ناآشکار بیشتری نشان میدهند، هرچند که این سوگیری در بین بیماران وابسته به مواد محرک بیشتر از گروه دیگر بود (۰/۰۵>P).
نتیجهگیری: تأکید بر فرآیندهای شناختی در بیماران وابسته به مواد از جمله سوگیری حافظه، یکی از مواردی است که میتواند در پیشگیری و مداخلات درمانی مدنظر قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/1/31 | پذیرش: 1400/4/9 | انتشار: 1400/5/9