دوره 6، شماره 6 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1398 )                   جلد 6 شماره 6 صفحات 65-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Basharpoor S, Jani S. The role of mindfulness and alexithymia in reducing depression and anxiety in women victims of spouse violence. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2020; 6 (6) :55-65
بشرپور سجاد، جانی ستاره. نقش ذهن‌آگاهی و ناگویی هیجانی در کاهش افسردگی و اضطراب زنان قربانی خشونت همسر. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1398; 6 (6) :55-65

1- استاد، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، jani_s11@yahoo.com
مقدمه: افسردگی و اضطراب زنان قربانی خشونت از متغیر­های شخصیتی و شناختی متعددی از جمله ذهن­‌آگاهی و ناگویی هیجانی تأثیر می‌پذیرد.
هدف: هدف کلی پژوهش، بررسی نقش ذهن آگاهی و ناگویی هیجانی در پیش‌­بینی افسردگی و اضطراب زنان قربانی خشونت همسر بود.
روش: طرح پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل ۱۵۵ زن قربانی خشونت همسر بود که با روش نمونه­‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و با استفاده از مقیاس‌های ناگویی خلقی تورنتو ( ۲۰-TAS)، ذهن‌­آگاهی، توجه و هوشیاری (MAAS) و اضطراب و افسردگی بیمارستان (HADS) مورد آزمون قرار گرفتند. داده‌های جمع‌آوری‌ شده با نرم‌افزار ­۲۰-SPSS و آزمون‌های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام‌به‌گام تحلیل شد.
یافته­‌ها:نتایج نشان داد که ذهن‌­آگاهی و ناگویی هیجانی قادر هستند، افسردگی و اضطراب زنان قربانی خشونت همسر را به طور معنی­‌دار پیش­بینی کنند.
نتیجه­گیری: ذهن­‌آگاهی و ناگویی هیجانی از عوامل تأثیرگذار در افسردگی و اضطراب زنان قربانی خشونت می­‌باشند که این یافته می‌تواند در برنامه‌­های پیشگیری از اضطراب و افسردگی این گروه و ارائه راهکارهای مختلف درمانی منجر در نظر گرفته شوند.
دریافت: 1398/6/16 | پذیرش: 1398/9/18 | انتشار: 1398/11/10