Raashidzade A, Badri R, Fathiazar E, Hashemi T. Investigating the effect of teaching selfreguleted-metacognitive strategies on resilience components (with intractive role academic Self-Concep). Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2019; 6 (4) :55-67
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-569-fa.html
رشیدزاده عبداله، بدری رحیم، فتحی آذر اسکندر، هاشمی تورج. اثربخشی بسته آموزشی راهبردهای خودگردان فراشناختی برتاب آوری تحصیلی دانش آموزان (با نقش تعاملی خود پنداره تحصیلی). مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1398; 6 (4) :55-67
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-569-fa.html
1- دکترای تخصصی روانشناسی تربیتی، گروه روانشناسی تربیتی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، rashidzadea@yahoo.com
2- استاد تمام، گروه علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
3- استاد تمام، گروه روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده: (3290 مشاهده)
مقدمه: از آنجا که آموزشوپرورش امروزی به طور فزایندهای دانشآموز محور شده، ویژگیهای فردی و اجتماعی دانشآموزان، از جمله تابآوری تحصیلی، خودپنداره تحصیلی و راهبردهای فراشناختی بیش از پیش در فرایند آموزش مورد توجه قرار گرفته است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای خودگردان فراشناختی بر تابآوری تحصیلی (با نقش تعاملی خودپنداره تحصیلی) در دانش آموزان دوره متوسطه شهر تبریز انجام گرفت.
روش: پژوهش به روش نیمهآزمایشی و با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل اجرا شد. به همین منظورتعداد ۶۰ نفر از دانشآموزان دارای خود پنداره تحصیلی بالا و پایین که از طریق مطالعه مقدماتی و سرندکردن انتخاب شده بودند. در یک طرح نیمه آزمایشی به صورت جایگزینی هدفمند به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامههای خودپنداره تحصیلی (لیو وانگ،۲۰۰۵) و تابآوری تحصیلی (ساموئلز و وو،۲۰۰۹) و برای تحلیل دادهها از تحلیل کوواریانس عاملی چندمتغیره استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که آموزش راهبردهای خودگردان فراشناختی موجب افزایش مؤلفههای تابآوری تحصیلی شده است و خودپنداره تحصیلی نقش تعاملی در افزایش مؤلفههای تابآوری داشته است. (<۰/۰۱p).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج میتوان گفت که با آموزش راهبردهای خودگردان فراشناختی و با در نظر گرفتن خود پنداره تحصیلی میتوان برنامههایی برای بهبود تابآوری تحصیلی دانش آموزان تدارک دید، این پژوهش دارای تلویحاتی برای معلمان، مربیان و مشاوران مدرسه است که میتوانند از نتایج آن برای بهبود پیشرفت دانشآموزان استفاده نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/1/30 | پذیرش: 1398/6/11 | انتشار: 1398/7/10