دوره 5، شماره 5 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1397 )                   جلد 5 شماره 5 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nasiri Kalmarzi R, Moradi G, Asmayee Majd S, Khanpuor F. The effect of mindfulness-based cognitive therapy on mindfulness and quality of life for patients with asthma. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2018; 5 (5) :1-14
نصیری کالمرزی رسول، مرادی قباد، اسمایی مجد سیروان، خان پور فرزانه. اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و ذهن آگاهی مبتلایان به بیماری آسم. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1397; 5 (5) :1-14

1- دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت کردستان
3- دانشگاه علوم پزشکی کردستان
4- مرکز تحقیقات مراقبت بالینی ، far.khanpour@gmail.com
مقدمه: آسم از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن است و عوامل روان‌شناختی بسیاری در بروز و وخامت بیماری دخیل هستند.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و ذهن آگاهی بیماران مبتلا به آسم انجام شد.
روش: روش تحقیق مطالعه حاضر نیمه آزمایشی و از طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل و نمونه‌گیری در دسترس استفاده گردید. در همین راستا ۱۴۴ بیمار مبتلا به آسم، پرسشنامه‌های کیفیت زندگی آسم و ذهن آگاهی را تکمیل و تعداد ۴۵ نفر در مقیاس‌های کیفیت زندگی نمرات بالا و در ذهن آگاهی نمره پایین داشتند، از میان آنان ۲۴ نفر به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش ۸ جلسه یک و نیم ساعته شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت نمودند اما گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. برای مقایسه متغیرهای کمی در بین دو گروه از آزمون T.Test و برای متغیرهای کیفی از آزمون کای دو توسط نرم افزار Spss v.۲۲ استفاده گردید.
یافته‌ها: تحلیل داده ها نشان داد که در مرحله پس‌آزمون، میزان ذهن آگاهی گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی‌داری کاهش یافته است (۰/۰۰۲=p) اما میزان کیفیت زندگی با وجود کاهش در گروه آزمایش، معنی دار نبود (۰/۳۵۱=p).
نتیجه‌گیری: با توجه به نقش مسائل روان‌شناختی در بیماری آسم و نقش مؤثر ذهن آگاهی در کاهش علائم روان‌شناختی بیماران، توصیه می‌شود به منظور بهبود کیفیت زندگی و ذهن آگاهی در بیماران مبتلا به آسم، در کنار نمایش روتین پزشکی از طریق شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی باعث بهبود مسائل روان‌شناختی آنان شد.
دریافت: 1397/4/7 | پذیرش: 1397/8/23 | انتشار: 1397/9/24