دوره 5، شماره 3 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1397 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 37-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

ghorbani M, najafi M, Rezaei Dehnavi S. Effectiveness of mindfulness based stress reduction on executive function, cognitive flexibility in women with neuroticism trait in Esfahan city. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2018; 5 (3) :22-37
قربانی مریم، نجفی مریم، رضایی دهنوی صدیقه. اثربخشی مداخله‌ی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر عملکردهای اجرایی و انعطاف‌پذیری شناختی در زنان دارای خصیصه‌ی نوروز گرایی در شهر اصفهان. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1397; 5 (3) :22-37

1- گروه روان‌شناسی، دانشکده روان‌شناسی، ، ghorbani_psyc@yahoo.com
2- روان‌شناسی عمومی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
3- گروه روان‌شناسی، دانشکده روان‌شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران
مقدمه: نوروز گرایی تمایل فرد به تجربه هیجان‌های منفی مانند اضطراب، افسردگی و خشم است و به‌عنوان یک عامل خطرآفرین برای طیف گسترده‌ای از اختلالات عاطفی در نظر گرفته می‌شود.
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر مداخله‌ی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر عملکردهای اجرایی و انعطاف‌پذیری شناختی در زنان دارای خصیصه‌ی نوروز گرایی در شهر اصفهان بود.
روش: روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش‌آزمون- پس‌آزمون همراه با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه‌ی آماری شامل کلیه‌ی زنان دارای خصیصه‌ی نوروز گرایی شهر اصفهان در بهار ۱۳۹۶ بود که از بین آنان ۳۰ زن دارای این خصیصه به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی‌ها به‌صورت تصادفی به گروه‌های آزمایش و کنترل (n۱=n۲=۱۵) گمارده شدند و پرسشنامه‌ی آیزنک در مورد آن‌ها اجرا شد (هر گروه ۱۵ نفر).
آزمودنی‌ها در هر گروه قبل و بعد از مداخله به‌وسیله‌ی آزمون‌های برج لندن و استروپ پیچیده مورد آزمون قرار گرفتند. هشت جلسه مداخله‌ی ذهن آگاهی گروهی مبتنی بر کاهش استرس برای گروه آزمایش انجام شد.
 یافته‌ها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد در مرحله‌ی پس‌آزمون گروه آزمایش بهبود معناداری در متغیرهای عملکردهای اجرایی و انعطاف‌پذیری شناختی را نشان دادند (۰/۰۵> P).
نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های این پژوهش می‌توان از مداخله‌ی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس برای افزایش عملکردهای اجرایی و انعطاف‌پذیری شناختی در زنان استفاده کرد.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/3/11 | پذیرش: 1397/7/3 | انتشار: 1397/6/25