مقدمه: اختلال پیوستار اُتیسم اختلالی عصب تحولی است که تاکنون سببشناسی آن بهطور قطعی مشخص نشده است. مطالعاتی که بر روی ویژگیهای خویشاوندان افراد مبتلا به اختلال پیوستار اُتیسم انجام شده است، نشان دادهاند که خویشاوندان افراد مبتلا به اختلال پیوستار اُتیسم نیز درجاتی خفیف از علائم این اختلال را نشان میدهند.
هدف: این پژوهش با هدف مقایسه کارکردهای اجرایی در والدین کودکان با و بدون اختلال پیوستار اُتیسم انجام شد. جامعه آماری شامل کل والدین کودکان با و بدون اختلال پیوستار اُتیسم در شهر سنندج بود.
روش: نمونه مورد بررسی شامل ۳۰ نفر از والدین کودکان با اختلال پیوستار اُتیسم (۱۱ مرد و ۱۹ زن) و ۳۰ نفر از والدین کودکان بدون این اختلال (۱۰ مرد و ۲۰ زن) بود که بهصورت نمونهبرداری در دسترس انتخاب و همتاسازی شدند. ابزار این پژوهش پرسشنامه تواناییهای شناختی (نجاتی، ۱۳۹۲) بود. دادهها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد تفاوت میانگین نمرههای کنترل مهاری و توجه انتخابی (۰/۰۵>P)، تصمیمگیری (۰/۰۰۱>P)، برنامهریزی (۰/۰۰۱>P)، توجه پایدار (۰/۰۰۱>P) و انعطافپذیری شناختی (۰/۰۰۱>P) در والدین کودکان با و بدون اختلال پیوستار اُتیسم معنادار است.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه از فرضیههای فنوتایپ گسترده اُتیسم و پیوستاری بودن اختلال پیوستار اُتیسم حمایت میکند و لزوم توجه به کیفیتهای روانشناختی والدین کودکان با اختلال پیوستار اُتیسم را نشان میدهد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |