دوره 4، شماره 2 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1396 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 82-72 | برگشت به فهرست نسخه ها

tayebli M, jalali Y, sadri S. Behavioral and psychological symptoms of Alzheimer’s disease in adults with Down syndrome: a comparative study. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2017; 4 (2) :72-82
طیب لی معصومه، جلالی یوسف، صدری شمین. علائم رفتاری و روان‌شناختی بیماری آلزایمر در بزرگسالان مبتلابه نشانگان داون: یک مطالعه مقایسه‌ای. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1396; 4 (2) :72-82

1- دانشگاه علامه طباطبایی ، mtayebli2014@gmail.com
2- دانشگاه علامه طباطبایی

زمینه و هدف: بیماری آلزایمر، یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها در بزرگسالان مبتلابه نشانگان داون به شمار می‌رود. این بیماری همراه با مشکلات رفتاری و حالات روان‌شناختی متعددی است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه علائم رفتاری و روان‌شناختی بزرگسالان مبتلابه نشانگان داون در دو گروه بدون بیماری آلزایمر و با بیماری آلزایمر انجام شد.

روش: روش پژوهش، توصیفی از نوع علی-مقایسه‌ای بود. جامعه موردپژوهش تمامی بزرگسالان مبتلابه نشانگان داون بودند که در مراکز معلولین و کم‌توانان ذهنی شهر تهران در سال 94 به‌صورت تمام‌وقت نگهداری می‌شدند و یا به‌صورت نیمه‌وقت مشغول فعالیت‌های توان‌بخشی بودند. با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد 35 نفر از بزرگسالان مبتلابه نشانگان داون بدون بیماری آلزایمر و 24 نفر از بزرگسالان مبتلابه نشانگان داون با بیماری آلزایمر انتخاب شدند و مورد مقایسه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه غربالگری زوال عقل برای افراد با ناتوانی­های ذهنی بود  که در سال 2007 توسط شومیترو ساخته شده است. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، از شاخص­های آماری چون میانگین، انحراف معیار و تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.

یافته­ها: نتایج پژوهش، به‌طورکلی تفاوت معناداری را ازلحاظ علائم رفتاری و روان‌شناختی بین دو گروه نشان دادند. همچنین، در زیر مقیاس‌های خصومت/ پرخاشگری، تخریب اموال، عدم تبعیت، اختلال در فعالیت اجتماعی، افسردگی و مشکلات خواب تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده شد.

نتیجه­گیری: نتایج پژوهش حاضر، نقش و اهمیت بیماری آلزایمر را در ایجاد یا تشدید علائم رفتاری و روان‌شناختی بزرگسالان مبتلابه نشانگان داون برجسته می‌سازد. ازاین‌رو، ارزیابی دقیق علائم آلزایمر در بزرگسالان مبتلابه نشانگان داون به‌منظور تسهیل فرآیند تشخیص زودهنگام و مداخله به­موقع، ضروری به نظر می‌رسد.

متن کامل [PDF 609 kb]   |   متن کامل (HTML)   (2924 دریافت)
دریافت: 1396/3/28 | پذیرش: 1396/6/5 | انتشار: 1396/6/5