دوره 3، شماره 4 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1395 )                   جلد 3 شماره 4 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Roshandel Z, Sobhi Gharamaleki N, Tayyebi A. A comparison on early maladaptive schemas, body image concerns and attribution styles among the teenagers with social anxiety and normal ones. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2016; 3 (4) :1-11
روشندل زهرا، صبحی قراملکی ناصر، طیبی افشین. مقایسه طرحواره های ناسازگار اولیه، نگرانی از تصویر بدنی و سبک های اسناد در بین نوجوانان مبتلا به اضطراب اجتماعی و نوجوانان عادی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1395; 3 (4) :1-11

1- دانشگاه آزاد اسلامی ، کرج، ، zahra1roshandel@gmail.com
2- دانشگاه محقق اردبیلی
3- دانشگاه آزاد اسلامی ، کرج،

هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه طرحواره های ناسازگار اولیه، نگرانی از تصویر بدنی و سبک های اسناد در بین افراد  مبتلا به اضطراب اجتماعی و افراد عادی انجام شد.

روش: روش پژوهش توصیفی از نوع علی-  مقایسه ای بود. از این رو تعداد 220 (110 نفر دارای اختلال اضطراب اجتماعی و 110 نفر از افراد عادی) دانش آموز که به روش خوشه ای چنــد مرحله ای از مقطع دبیرستان شهرستان کرج انتخاب و مقایسه گردیدند.  هر دو گروه با  استفاده از پرسشنامه طرحواره یانگ، پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی، پرسشنامه سبک اسناد و مقیاس هراس اجتماعی تکمیل نمودند داده ها با استفاده از روش­های آمار توصیفی و آزمون تی مستقل و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته­ ها: یافته ها نشان داد، افراد دارای اضطراب اجتماعی نسبت به افراد عادی نگرش منفی تری نسبت به بدن خود دارند. بین نوجوانان عادی و افراد دارای اضطراب اجتماعی از نظر جهت مندی، گوش بزنگی و محدودیتهای مختل تفاوت معناداری وجود دارد اما از نظر متغیر خودگردانی، عملکرد مختل و بریدگی و طرد تفاوت معناداری وجود ندارد.. در متغییرکاربرد سبک های اسنادی درونی/ بیرونی تفاوت معناداری بین دو گروه وجود ندارد اما از نظر متغیر ثبات / عدم ثبات و موقعیت خاص/ موقعیت عام تفاوت معناداری وجود دارد.

نتیجه­ گیری: یافته ها بیانگر این است که نوجوانان مبتلا به اضطراب اجتماعی تصویر منفی تری نسبت به ویژگیهای ظاهری و سبک های اسنادی ناکارآمدی دارند. که این عامل باعث تشدید علائم اضطراب اجتماعی در این نوجوانان می شود..  از آنجایی که این اختلال مانع از رشد مهارتهای بین فردی در روابط با همسالان می گردد پیشنهاد می شود که پژوهشگران به تدوین بسته های مداخله ای/ آموزشی جهت ارائه حمایت های روانشناختی به نوجوانان مبتلا به این اختلال بپردازند.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/9/9 | پذیرش: 1395/9/23 | انتشار: 1395/9/23