Qaderi Bagajan K, Mirzaei F, Ebrahimzadeh Mousavian S, Emami Ale Agha S, Alavinejad L. The Relationship Between Dark Tetrad of Personality and Domain-Specific Risk-taking Among Iranian Young People. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2024; 11 (2) :162-179
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-2271-fa.html
قادری بگه جان کاوه، میرزایی فاطمه، ابراهیم زاده موسویان ساره، امامی آل آقا صفیه، علوی نژاد لیلا. بررسی ارتباط بین صفات چهارگانه تاریک شخصیت و حیطه های خاصِ خطر پذیری در جمعیت عمومی جوانان. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1403; 11 (2) :162-179
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-2271-fa.html
1- استادیارگروه روانشناسی بالینی و سلامت، دانشگاه شهید بهشتی ، تهران، ایران ، k_ghaderi@sbu.ac.ir
2- کارشناسی ارشد بالینی کودک و نوجوان، گروه روان شناسی بالینی و سلامت، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
3- شناس ارشد روانشناسی عمومی، گروه روانشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
5- دانشجوی دکتری تخصصی روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم ، ایران
چکیده: (650 مشاهده)
مقدمه: صفات تاریک شخصیت به عنوان خوشه ای از صفات آزارنده اجتماعی شناخته می شود که با مجموعه ای از عوامل خطر سلامت روان و مشارکت در رفتارهای پرخطر مرتبط شده است اما مشخص نیست که هر کدام از صفات جامعه ستیزی، دیگر آزاری، خودشیفتگی و ماکیاولیانیسم به شکل اختصاصی با کدام حیطه های خاص رفتارهای پرخطر ارتباط بیشتری دارند.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین صفات چهارگانه تاریک شخصیت و حیطه های خاصِ خطر پذیری در جمعیت عمومی جوانان شهر تهران انجام شد.
روش: پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه جوانان 18 تا 40 ساله شهر تهران در بازه زمانی اجرای پژوهش بود که به روش نمونهگیری در دسترس و در قالب نمونه گیری آنلاین 848 نفر وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس چهارگانه کوتاه شخصیت (SD4) (پالهوس و همکاران ،2021) و مقیاس خطرپذیری خاص- حیطه (DOSPERT) (بلایس وبر، 2006) بود. جهت تحلیل دادهها از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با روش ورود گامبهگام با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 26 انجام شد.
یافتهها: ماتریس همبستگی متغیرهای پژوهش با رفتارهای پرخطر نشان داد که همه مؤلفههایی که تحت عنوان مؤلفههای آزارنده اجتماعی و یا صفات چهارگانه تاریک شخصیت مطرح هستند مانند جامعهستیزی، دیگرآزاری (سادیسم)، خودشیفتگی و ماکیاولیانیسم با حیطه های خاص خطر پذیری ( اجتماعی، تفریحی، قماربازی، سلامتی و اخلاقی) همبستگی مثبت و معنادار دارند و از میان این صفات چهارگانه، جامعهستیزی و دیگرآزاری بالاترین میزان همبستگی و خودشیفتگی و ماکیاولیانیسم به میزان کمتری با رفتارهای پرخطر همبستگی داشتهاند، این در حالی بود که فقط ماکیاولیانیسم و خودشیفتگی با حیطه سرمایه گذاری پرخطر مرتبط بودند.
نتیجهگیری: تصمیم گیری بالینی در خصوص سنجش ارتباط بین صفات تاریک شخصیت و رفتارهای پرخطر زمانی دقیق تر است که به جای سنجش ارتباط کلی این مولفه ها با همدیگر ارتباط خاص و ویژه صفت- حیطه آن ها نیز مد نظر قرار بگیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/1/16 | پذیرش: 1402/3/1 | انتشار: 1403/3/1