دوره 3، شماره 1 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1395 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 101-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vahdani F, Bahari F. Standardization of Taylor-Johnson Temperament Analysis for premarital counseling. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2016; 3 (1) :86-101
وحدانی فرشته، بهاری فرشاد. هنجاریابی تحلیل خلق و خو تیلور- جانسون برای زوجین ایرانی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1395; 3 (1) :86-101

1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک ، Fereshte.vahdani@yahoo.com
2- اداره آموزش و پایش سلامت روان دانشجویان

ازدواج یکی از پنج پدیده­ی مهم زندگی است که می‌توان برای آن بعد از تحصیل و اشتغال برنامه‌ریزی کرد. هدف از این پژوهش هنجاریابی و استانداردسازی مقیاس تحلیل خلق و خو تیلور- جانسون برای زوج‌های ایرانی، تعیین پایایی و روایی آن و همچنین تهیه نرم­های کمی و کیفی بود. جامعه­ی آماری شامل نامزدها، در آستانه­ی ازدواج­ها و همچنین زوج‌های که  طول عمر زندگی مشترک آنها زیر سه سال بود، می­باشد. نمونه­ی آماری شامل 420 زوج که از بین زوج‌های که واجد شرایط پژوهش حاضر بودند به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای رواسازی آزمون از روش تحلیل عامل تأییدی و برای تعیین روایی همزمان از همبستگی پیرسون استفاده گردید از ضریب آلفای کرونباخ و دو نیمه کردن آزمون با اصلاح اسپیرمن- براون برای اعتباریابی استفاده شد. یافته‌ها نشان داد که مقیاس تیلور- جانسون برای زوج‌ها و خانواده­های ایرانی با مقیاس رضایت زناشویی اینریچ همبستگی بالایی دارد. ضریب آلفای کرونباخ برابر با 92/0 و ضریب اعتبار دو نیمه­سازی آزمون 75/0 بدست آمده است که معنادار می­باشد. همچنین یافته­های تحلیل عاملی نشان داد که این مقیاس در جمعیت زوج­های ایرانی نیز از پایایی و روایی مطلوب برخوردار است و نه خرده مقیاس آن مورد تایید قرار گرفت. از این یافته­ها می­توان چنین نتیجه گرفت که تحلیل خلق و خو تیلور-جانسون ابزاری معتبر برای مشاوره­های پیش از ازدواج می­باشد.

متن کامل [PDF 797 kb]   |   متن کامل (HTML)   (2779 دریافت)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/3/18 | پذیرش: 1395/4/27 | انتشار: 1395/4/27