Hasanvand B, Nosrati F, Jahanbakhshie Z, Keshavarz Afshar H. Exploring the development of mental security in divorced women: A qualitative study. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2023; 10 (4) :147-160
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1820-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه مشاوره، پردیس بین المللی ارس، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- استادیار، گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، Fnosrati@ut.ac.ir
3- استادیار، گروه مشاوره، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
4- استادیار، گروه مشاوره، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده: (946 مشاهده)
مقدمه: جدایی بین زوجین یکی از ویژگیهای پیوندهای زناشویی است. پس از جدایی برای زوجین شرایطی متفاوت و آمیخته با تنش شکل میگیرد که ممکن است برای زنان کمی شدیدتر باشد. شناخت عوامل تعدیل کننده این شرایط میتواند به مدیریت این دوران کمک شایانی نماید.
هدف: این پژوهش با هدف تبیین فرایند شکلگیری امنیت روانی زنان مطلقه به روش کیفی انجام شد.
روش: روش پژوهش حاضر کیفی و به شیوه پدیدارشناسی انجام شد. جامعه آماری زنان مطلقه شهرستان الشتر در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بود، که حداقل شش ماه و حداکثر ۴ سال از طلاق آنها گذشته باشد. تعداد ۱۸ نفر به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و از مصاحبه نیمهساختاریافته جهت گردآوری دادهها استفاده شد. به منظور تسهیل در فرآیند کدگذاری و تحلیل از نرمافزار مکسکیودیای استفاده شد.
یافتهها: مطابق یافتهها عوامل تاثیرگذار در شکلگیری امنیت روانی زنان مطلقه عبارتند از: الف) عوامل زمینهساز ب) عوامل آشکارساز ج) عوامل تدوامبخش د) عوامل تثبیت کننده که در مجموع این عوامل باعث ایجاد تاثیرات بدنی و جسمی، تاثیرات روانی و خلقی، تاثیرات شناختی و تاثیرات رفتاری شده که زمینه ایجاد امنیت روانی در زنان مطلقه را ایجاد میکند.
نتیجهگیری: امنیت روانی در زنان مطلقه یک متغیر چند بعدی است و عوامل متعددی در فرایند شکلگیری این فرایند نقش دارند. شناسایی این عوامل در محیطها، فرهنگها و جوامع مختلف میتواند متفاوت باشد که میتوان با شناخت آنها اقدامات لازم و موثر در راستای بهبود و ارتقای امنیت روانی زنان مطلقه را تنظیم و ایجاد نمود.
واژههای کلیدی: امنیت روانی،
طلاق،
کیفی
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/11/18 | پذیرش: 1402/4/14 | انتشار: 1402/6/26