Nedaei A, Qamari Gavi H, Sheykholeslami A, Sadri Damirchi E. The effectiveness of emotional schema therapy on the intolerance of uncertainty and the difficulty of emotion regulation in people suffering from comorbid depression and anxiety. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2023; 10 (1) :103-115
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1721-fa.html
ندائی علی، قمری گیوی حسین، شیخ الاسلامی علی، صدری دمیرچی اسماعیل. اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر عدم تحمل بلاتکلیفی و دشواری تنظیم هیجان در افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب همایند. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1402; 10 (1) :103-115
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1721-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه مشاوره، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- استاد، گروه مشاوره، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، H_ghamari@uma.ac.ir
3- دانشیار، گروه مشاوره، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده: (1496 مشاهده)
مقدمه: بیماران مبتلا به افسردگی و اضطراب همایند، سطح پیچیدهتر و بالاتری از آسیب روانی را نسبت به مبتلایان بدون همایندی تجربه میکنند.
هدف: هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر عدم تحمل بلاتکلیفی و دشواری تنظیم هیجان افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب همایند بود.
روش: روش تحقیق حاضر نیمه تجربی و طرح آن پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل بود. از میان بیماران مبتلا به افسردگی و اضطراب همایند مراجعهکننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال ۱۳۹۹، تعداد ۳۲ نفر از بانوان از طریق مصاحبه بالینی به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه طرحواره درمانی هیجانی (۱۶ نفر) و گروه کنترل (۱۶ نفر) گمارده شدند. ابزارها شامل مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (۱۹۹۴) و مقیاس دشواری تنظیم هیجان (۲۰۰۴) بود. طرحواره درمانی هیجانی در ۱۰ جلسه هفتگی ۹۰ دقیقهای اعمال شد. دادهها از طریق تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی با نرمافزار SPSS نسخه ۲۲ تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: یافتهها حاکی از این بود که طرحواره درمانی هیجانی اثربخشی درونگروهی و بینگروهی نیرومندی را بر عدم تحمل بلاتکلیفی و دشواری تنظیم هیجان داشت (۰/۰۱>P). اثربخشی این مداخله تا مرحله پیگیری ماندگار بود. میزان اندازه اثر برای عدم تحمل بلاتکلیفی و دشواری در تنظیم هیجان به ترتیب ۰/۳۲۴ و ۰/۴۳۰ بود (۰/۰۱>P).
نتیجهگیری: طرحواره درمانی هیجانی میتواند به عنوان یک درمان یکپارچه عوامل فراتشخیصی اختلال افسردگی و اضطراب همایند را بهبود بخشد. با اثبات کارایی این مداخله در مطالعات متعدد، میتوان از آن به عنوان خط اول درمان افسردگی و اضطراب همایند استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/7/29 | پذیرش: 1401/11/23 | انتشار: 1402/1/5