دوره 2، شماره 2 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1394 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 57-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

foroughi A, khanjani S, kazemeyni M, tayeri F. Factor Structure and Psychometric Properties of Iranian Version of External Shame scale. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2015; 2 (2) :50-57
فروغی علی اکبر، خانجانی سجاد، کاظمینی محبت، طیری فریبا. ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی نسخۀ ایرانی مقیاس شرم بیرونی . مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1394; 2 (2) :50-57

1- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، khanjanis23@yahoo.com
3- دانشگاه علوم پزشکی سنندج

مقدمه : شرم یکی از هیجان های خودآگاه خیلی مهم است که نقش مهمی در بهزیستی روانی و آسیب پذیری نسبت به اختلال-های روانی دارد. هم فقدان شرم و هم شرم خیلی زیاد با آسیب شناسی روانی همراه است. شرم از دو مؤلفۀ اساسی شرم بیرونی و شرم درونی تشکیل شده است.

هدف: پژوهش حاضر به منظور تعیین ساختار عاملی و ویژگی‌های روانسجی مقیاس شرم بیرونی انجام شد تا ابزار مناسبی برای کاربرد در کار بالینی و تحقیق، به متخصصان و محققان حوزه سلامت روان معرفی شود.

روش: به منظور بررسی ویژگی های روانسنجی و تحلیل ساختار عاملی این مقیاس، 210 نفر (103 پسر و 107 دختر) از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. همچنین از آزمودنی ها خواسته شد که مقیاس های شرم بیرونی، شفقت به خود، عاطفۀ منفی و کمال گرایی را تکمیل کنند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار لیزرل و SSPS-18 استفاده شد. آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی و تحلیل عاملی تأییدی محاسبه شد.

یافته ها: نتایج تحلیل عاملی تأییدی از ساختار 3 عاملی شرم بیرونی در نمونۀ ایرانی حمایت کرد (CFI=0/96, NFI=0/94, RMSEA=0/09). مقیاس شرم بیرونی همبستگی مثبت و معناداری بین کمال‌گرایی (0/17) و عاطفۀ منفی (0/51) و همبستگی منفی و معناداری با شفقت به خود (0/21) داشت. همچنین ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس و عامل‌های «احساس حقارت»، «احساس پوچی» و «شرم در مورد اشتباه کردن» به ترتیب 0/93، 0/92، 0/71 و 0/75 بدست آمد.

نتیجه گیری: ساختار 3 عاملی شرم از ویژگیهای روانسجی مطلوبی در جامعۀ دانشگاه بهشتی برخوردار است. شرم ارتباط مثبتی با نشانه های آسیب شناسی روانی دارد. مقیاس شرم بیرونی برای کاربرد در کار تحقیقی و کار بالینی از ویژگی های روانسنجی مناسبی برخوردار است.

دریافت: 1394/8/23 | پذیرش: 1394/8/23 | انتشار: 1394/8/23