دوره 9، شماره 3 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1401 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 110-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eram S, Eskandari H, Borjali A, Asgary M. Development and validation of individual systemic psychotherapy protocol to ego depletion in individuals with depression. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2022; 9 (3) :97-110
ارم سمیرا، اسکندری حسین، برجعلی احمد، عسگری محمد. تدوین و اعتباریابی بسته روان‌درمانی سیستمی فردی در تعلیق من افراد مبتلا به افسردگی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1401; 9 (3) :97-110

1- کاندیدای دکترای تخصصی، گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
2- استاد، گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران ، Sknd40@gmail.com
3- استاد، گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
4- دانشیار، گروه روانسنجی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
مقدمه: افسردگی مسئله‌­ای قابل توجه و در حال رشد و بسیار شایع و از جمله اختلالات مزمن و علت اصلی ناتوانی در سراسر جهان است.
هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر تدوین بسته مداخله روانشناختی مبتنی بر نظریه سیستم­‌ها در افراد افسرده بود.
روش: روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی و جامعه آماری، منابع مختلف داده‌های مرتبط با مفاهیم و درمان‌های موجود در حوزه نظریه سیستمی در پایگاه‌های اطلاعاتی گوگل اسکولار، اسکوپوس، ساینس دایرکت و ... در بازه زمانی ۱۹۹۸ تا ۲۰۲۰ بود؛ داده‌­های برآمده از این منابع مورد تحلیل قرار گرفت و براساس نتایج آن بسته روان­‌درمانی سیستمی فردی تدوین گردید. پس از تدوین بسته، با بهره­‌گیری از نظر ۸ نفر از صاحبنظران حوزه روانشناسی بالینی برای تعیین روایی محتوایی بسته فوق، اقدام شد. نمونه‌گیری به صورت هدفمند بود. ابزار پژوهش، اسناد و مدارک مکتوب جستجو شده در پایگاه‌­های اطلاعاتی مذکور و روش تحلیل داده­‌ها، روش تحلیل مضمون استرلینگ بود.
یافته­‌ها: ارتباط درمانی، سؤالات، اظهارات، رهنمودها، شناسایی مشکل، توالی مشکل، انواع محدودیت‌ها، ماتریس تصمیم‌گیری شامل چارچوب‌های برنامه­‌ریزی در سطوح مختلف، پسخوراند و پیشخوراند، مضامین پایه روان‌درمانی سیستمی فردی را تشکیل دادند. محتوای جلسات بسته درمانی براساس مؤلفه‌های بدست آمده در دوازده جلسه هفتگی تنظیم گردید.
نتیجه‌گیری: بسته روان‌درمانی سیستمی فردی یک درمان جامع روانشناختی و دربرگیرنده عوامل چندگانه تأثیرگذار بر سیستم فرد و روا و کارآمد بوده و کاربرد آن در افراد مبتلا به افسردگی پیشنهاد می‌گردد.
دریافت: 1400/12/14 | پذیرش: 1401/4/4 | انتشار: 1401/5/3