دوره 7، شماره 6 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1399 )                   جلد 7 شماره 6 صفحات 152-140 | برگشت به فهرست نسخه ها

Solgi M, Saleh Sedgh Pour B. Reconstruction, validation, and standardization of the extended objective Measure of Ego Identity Status-2 (EOM-EIS-2) and preparing its short form in Iranian society. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2021; 7 (6) :140-152
سلگی محمد، صالح صدق‌پور بهرام. بازساخت، رواسازی، پایاسازی و هنجاریابی پرسشنامه گسترش یافته سنجش عینی هویت من (EOM- EIS-2) و تهیه فرم کوتاه آن در جامعه ایرانی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1399; 7 (6) :140-152

1- استادیار، گروه روانشناسی، جهاد دانشگاهی، تهران، ایران ، Solgy2042@yahoo.com
2- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران
مقدمه: برای سنجش هویت فردی قبلاً ابزاری مناسب توسط آدامز و همکاران تهیه شده است اما هنوز مشخص نیست که این ابزار و آیتم‌های مطرح شده در آن تا چه اندازه با مقتضیات فرهنگ ایرانی همخوان است و قابلیت کاربست دارد.
هدف: مطالعه حاضر با هدف بازساخت، رواسازی، پایاسازی و هنجاریابی آزمون هویت فردی مشهور به پرسشنامه گسترش یافته سنجش عینی هویت من و تهیه فرم کوتاه از این پرسشنامه انجام گرفته است.
روش: شرکت کنندگان این پژوهش ۵۲۴ نفر از دانشجویان دانشگاه‌های دولتی شهر تهران بودند که به روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب شدند. برای تحلیل گویه‌ها (ضریب تمیز و روش لوپ)، برای روایی سازه (تحلیل عاملی با روش تحلیل عاملی اکتشافی) و برای اعتبار نیز (محاسبه ضریب آلفای کرونباخ) مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: طی فرایند تحلیل عاملی ۸ عامل شناسایی گردید که ۶ عامل با مفاهیم پایگاه‌های هویت مطابقت داشتند. در بررسی پایایی سوالات آزمون، برای هر یک از ۴ پایگاه ضریب آلفای بالای ۰/۷ و همچنین برای کل آزمون ضریب آلفای ۰/۸۸۶ بدست آمد. طی فرایند رواسازی نیز تعداد ۱۵ سوال به دلیل کاهش شواهد روایی حذف گردید که با احتساب ۶ سوال حذف شده در جریان فرایند پایاسازی (به دلیل کاهش شواهد پایایی)، تعداد سوالات حذف شده به ۲۱ عدد رسید و پرسشنامه کوتاه شده ایرانی با ۴۳ گویه تنظیم و ارائه گردید.
نتیجهگیری: در مجموع می‌توان نتیجه گرفت که این پرسشنامه از پایایی و روایی مناسبی در فرهنگ ایرانی برخوردار است و عوامل بدست آمده از تحلیل عامل و فرم کوتاه ارائه شده می‌تواند پایگاه هویتی آزمودنی را به گونه‌ای مناسب اندازه‌گیری کند.
دریافت: 1399/8/9 | پذیرش: 1399/10/30 | انتشار: 1399/11/27