دوره 8، شماره 4 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1400 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 50-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

Panahifar S, Momeni A. The effectiveness of couple therapy based on emotional intelligence components on reducing marital conflicts and increasing adjustment of divorce applicant couples. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2021; 8 (4) :38-50
پناهی فر سجاد، مومنی آریا. اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر مولفه‌های هوش هیجانی بر کاهش تعارضات زناشویی و افزایش سازگاری زوجین متقاضی طلاق. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1400; 8 (4) :38-50

1- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، دانشگاه امام علی(ع)، تهران، ایران ، s.panahi62@gmail.com
2- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، واحد تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مقدمه: طلاق به عنوان پدیده‌ایی که انسجام خانواده را نشانه می‌رود از مهمترین عوامل ایجاد تنش و فشار است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر مولفه­‌های هوش هیجانی بر کاهش تعارضات زناشویی و افزایش سازگاری زوجین متقاضی طلاق شهرستان خرم‌آباد انجام شد.
روش: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل و آزمایش بود که از بین زوجین متقاضی طلاق شهرستان خرم‌آباد در سال ۱۳۹۷ تعداد ۱۸ زوج (۳۶ نفر) به صورت داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش گمارش گردیدند. سپس زوج درمانی مبتنی بر مولفه­‌های هوش هیجانی برای گروه آزمایش به مدت ۱۰ جلسه در گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل از هیچ‌گونه درمانی برخوردار نشد. در این پژوهش از پرسشنامه‌­های هوش هیجانی بار-آن (
EQ-I)، پرسشنامه تعارضات زناشویی براتی و ثنایی و مقیاس سازگاری زوجی باسبی و همکاران (RDAS) استفاده گردید و داده‌های به دست آمده به شیوه تحلیل کوواریانس با نرم‌افزار SPSS نسخه ۱۹ تحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج حاکی از اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر مولفه­‌های هوش هیجانی بر کاهش تعارضات زناشویی (۷۲/۱۲۴
=f، ۰/۰۰۱=P، ۰/۹۷۶=Eta)، افزایش سازگاری (۳۵/۷۴۱=f، ۰/۰۰۱=P، ۰/۸۱۶=Eta) زوجین متقاضی طلاق بود. به عبارت دیگر سازگاری زناشویی زوجینی که زوج درمانی مبتنی بر مولفه­های هوش هیجانی را دریافت کرده بودند در مقایسه با گروه کنترل که هیچ‌گونه درمانی را دریافت نکرده بودند به طور معنی­داری افزایش یافته و تعارضات زناشویی آنان نیز کاهش معنی­‌داری پیدا کرده بود.
نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که کاربرد زوج درمانی مبتنی بر مولفه‌­های هوش هیجانی در فضای کار با مراجعین طلاق می‌تواند در ارتقای مولفه‌­های هوش هیجانی و همچنین افزایش آگاهی و درک متقابل مفید و در نهایت در کاهش آسیب طلاق و تعارضات زوجین اثربخش باشد.
دریافت: 1400/3/27 | پذیرش: 1400/5/24 | انتشار: 1400/7/6