مقدمه: افت شناختی یکی از مشکلات اساسی بزرگسالان است که هزینه تشخیص و درمان آن بالاست و علیرغم اهمیت بالای سلامت جسمانی و روانی در مواجهه با این بیماری، پژوهش جامعی در زمینه نقش بهزیستی روانشناختی و سابقه ورزشی بر این اختلال انجامنشدهاست.
هدف: هدف پژوهش طراحی مدل نقش میانجیگر بهزیستی روانشناختی در رابطه علّی سابقه ورزشی با اختلال خفیف افت شناختی بود.
روش: این پژوهش از نوع کاربردی و همبستگی بود. جامعه آماری مردان سالمند ۵۵ تا ۸۴ ساله تهران با سابقه فعالیت بدنی بودند که از بین آنها ۳۹۶ نفر به صورت هدفمند ملاکمدار انتخاب شدند. ابزار پژوهش نرمافزار آزمون حافظه کاری وکسلر (۱۹۴۵)، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (۱۹۸۹) و پرسشنامه خود اظهاری سابقه ورزشی بود. جهت تجزیهوتحلیل دادهها از آمار توصیفی در نرمافزار spss۲۳ و آزمون مدلسازی معادلات ساختاری و سوبل در نرمافزار smartPLS۳,۱.۱ در سطح معنیداری ۰۵/۰ استفاده شد.
یافتهها: بهزیستی روانشناختی با سابقه ورزشی (۰۰۱/۰=p؛ ۲۸۰/۲۳=t) و حافظه کاری (۰۰۱/۰=p؛ ۲۲۷/۱۸=t) ارتباط مثبت و معنیداری دارد. همچنین سابقه ورزشی با حافظه کاری ارتباط مثبت و معنیداری دارد (۰۰۱/۰=p؛ ۴۲۹/۳۱=t) و مدل پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است و بهزیستی روانشناختی نقش میانجی را در رابطه بین سابقه ورزشی و حافظه کاری ایفا میکند (۰۰۱/۰=p؛ ۵۵/۱۰=t).
نتیجهگیری: پرداختن به فعالیت بدنی مناسب و داشتن بهزیستی روانشناختی میتواند میزان اختلال خفیف شناختی در سالمندان را کاهش دهد، بنابراین این افراد باید همواره به فکر سلامت جسمانی و روانی خود باشند.