1- کارشناس ارشد، گروه روانشناسی بالینی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
2- استادیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
3- استادیار، گروه روانشناسی بالینی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران ، Fnargesi@yahoo.com
چکیده: (1313 مشاهده)
مقدمه: بعضی از صفات و ویژگیهای شخصیتی به صورت «زیر آستانهای بالینی» هستند که شدت آنها در فرد به اندازه اختلالات شخصیت بالینی نیستند؛ اما میتوانند باعث ناهنجاریهای متعددی گردند.
هدف: هدف مطالعه حاضر، بررسی رابطه و نقش مکانیسمهای دفاعی نابالغ در پیشبینی صفات سهگانه تاریک شخصیت بود.
روش: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی به روش مقطعی بود. جامعه پژوهش شامل مراجعین مراکز بهداشتی شهر سنندج در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بودند. از این مراجعین، ۲۸۲ نفر به صورت نمونهگیری در دسترس به عنوان جمعیت نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس مکانیسم دفاعی اندروز (۱۹۹۳) و مقیاس صفات تاریک شخصیت پولهاوس (۲۰۲۱) بود. دادهها با استفاده از روش همبستگی پیرسون، معادلات ساختاری و رگرسیون گامبهگام به کمک نرمافزار SPSS نسخه ۲۳ و Amos نسخه ۲۶ تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که میان مکانیسمهای دفاعی نابالغ با سهگانه تاریک شخصیت رابطه معناداری وجود دارد (۰/۰۵≥P). همچنین نتایج مدل ساختاری نشان داد مکانیسم دفاعی نابالغ ۸۱ درصد از صفات تاریک را تبیین میکنند. مطابق نتایج رگرسیون به ترتیب لایهسازی (P≤۰/۰۱ ،β=۰/۲۷۱)، ناارزنده سازی (P≤۰/۰۱ ،β=۰/۱۶۸) و همهتوانی (P≤۰/۰۵ ،β=۰/۱۴۲) بهتر از مکانیسمهای دفاعی دیگر صفات سهگانه تاریک شخصیت را پیشبینی نمودند.
نتیجهگیری: استفاده از مکانیسمهای دفاعی نابالغ میتواند ویژگیهای تاریک شخصیت را پیشبینی نماید. با شناخت تأثیر مکانیسمهای دفاعی بر ویژگیهای شخصیت و تمرکز بر آموزشهای روانی و کمک به خودآگاه نمودن آنها، میتوان انتظار داشت که ویژگیهای تاریک شخصیت نیز کاهش یابند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/10/2 | پذیرش: 1402/2/16 | انتشار: 1402/5/4